Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че днес е обсъдил

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че днес е обсъдил
Коментари Харесай

Лайчак предупреди, че сърбите в Косово са изложени на жестоки мъчения

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че през днешния ден е разискал в сръбската столица със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак методите за усмиряване на напрежението в северната част на Косово и осъществяването на постигнатите по-рано съглашения, оповестяват сръбски медии.

Вучич написа в профила си в Инстаграм, че Лайчак е предизвестил, че сърбите в Косово " са изложени на най-жестоко мъчения и гонене през последните 15 години ".

" Повторих настояванията за ценене на техните права и сигурност. Призовах интернационалната общественост да се ангажира по-конкретно с всички тези въпроси ", написа сръбският президент.

Лайчак дойде в Белград след посещаване в Прищина, където през вчерашния ден беседва с премиера на Косово Албин Курти и президента Вьоса Османи.

Косовските сърби в Северно Косово започнаха митинги през май пред общинските здания против албанските кметове в тези общини, които бяха определени на локалните избори с изборна интензивност от 3,5 на 100, защото сърбите бойкотираха вота, написа Българска телеграфна агенция. На един от митингите се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, в които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Напрежението сред Сърбия и нейната тогавашна област не стихва, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Белград не признава.

Европейски Съюз към този момент наложи наказания на Косово, в това число заледяване на огромна част от икономическата помощ, и заплаши да вкара още ограничения, в случай че Албин Курти не отстъпи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР