Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза, че ще поиска

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза, че ще поиска
Коментари Харесай

Байдън казва, че САЩ „държат света заедно“, докато осъжда Путин и Хамас

Президентът на Съединените щати Джо Байдън сподели, че ще изиска от Конгреса повече пари за поддръжка на Израел и Украйна, като съобщи в пламенна тирада, че и двете народи са се борили врагове на демокрацията.

Говорейки пред  американци от Овалния кабинет, Байдън се опита да направи връзка сред дейностите на Хамас в Израел и тези на съветския президент Владимир Путин, който изпрати войските си в Украйна за пълномащабно навлизане през февруари 2022 година

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Звездата на Ливърпул Мохамед Салах приканва за завършек на „ кланетата “ в Газа „ Не мога да мълча повече “: Гняв в Ливан над войната в Газа Войната сред Русия и Украйна: Списък с основни събития, ден 603 Военна офанзива оставя разселените цивилни в Мианмар без „ без безвредно място “ завършек на списъка

Байдън сподели, че прекъсването на такава експанзия е от решаващо значение освен за сигурността на Съединени американски щати, само че и за целия свят.

„ Хамас и Путин съставляват разнообразни закани, само че споделят това общо; и двамата желаят да унищожат една прилежаща народна власт “, сподели той.

Той сподели, че в случай че Съединени американски щати се отдалечат и агресорите съумеят, други може да бъдат „ окуражени да опитат същото “, разпространявайки риска от спор към други елементи на света.

„ Американското водачество е това, което държи света дружно “, сподели президентът по време на 10-минутната тирада, едвам втората, която произнесе от Овалния кабинет по време на своята администрация. „ Американските съюзи са това, което ни защищава, Америка, в сигурност. Американските полезности са това, което ни прави сътрудник, с който другите народи желаят да работят. “

Байдън приказва часове след завръщането си от бурно пътешестване до Тел Авив, където повтори поддръжката на Съединени американски щати за Израел даже на фона на цялостната му обсада на Газа и безмилостното бомбардиране на палестинския анклав с 2,3 милиона души.


Посещението трябваше да включва среща с арабски водачи, само че договарянията бяха анулирани, откакто арабската болница Ал-Ахли в Газа беше ударена часове преди този момент, убивайки към 500 души.

На фона на апелите за преустановяване на огъня Байдън съумя да обезпечи ангажимент от Израел и Египет да отворят Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа за обезверено нужната филантропична помощ.

Байдън сподели, че ще подаде незабавна молба до Конгреса за поддръжка на Израел и Украйна в петък. Той не даде стойност на пакета за сигурност, само че предходни отчети допускаха, че може да доближи 100 милиарда $.

Обръщението на Байдън идва на фона на парализа в Конгреса, където републиканците, които управляват долната камара, се борят да назначат нов ръководител на Камарата на представителите, откакто отстраниха Кевин Маккарти по-рано този месец.

Той сподели, че Съединени американски щати би трябвало да се повдигнат над „ дребнавата, пристрастна, гневна политика “ и да поемат своите отговорности.

„ Това е интелигентна инвестиция, която ще носи дивиденти за американската сигурност за генерации “, акцентира той.

„ Трагична загуба “

Конфликтът в Газа избухна на 7 октомври, когато Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел, убивайки повече от 1400 души и отвеждайки десетки в плен.

Най-малко 3785 палестинци са били убити в акцията на бомбардировките.

Байдън упрекна Хамас, че отприщва „ чисто, неподправено зло “ върху света и акцентира, че няма „ „ по-висок приоритет “ за него като президент от връщането вкъщи на жителите на Съединени американски щати, държани от въоръжената формация.

Докато обясни поддръжката си за Израел, Байдън сподели, че е „ с разрушено сърце “ от „ трагичната загуба “ на палестинските животи и че е разговарял с президента на палестинската власт Махмуд Абас, с цел да повтори, че Съединени американски щати остават „ отдадени на палестинския народ право на достолепие и право на самоопределяне ”.


Той акцентира незабавната потребност от филантропична помощ за анклава и означи постигнатото съглашение за снабдяване на храна, вода и медикаменти в Газа.

„ Не можем да се откажем от мира “, сподели той. „ Не можем да се откажем от решението за две страни. Израел и палестинците еднообразно заслужават да живеят в сигурност, достолепие и мир. ”

Речта на Байдън в Овалния кабинет пристигна, откакто той още веднъж увери украинския президент Володимир Зеленски в поддръжката на Съединени американски щати за Киев в опита му да изтласка съветските сили от украинска територия.

Той означи, че Съединени американски щати са „ основна “ част от група от към 50 страни, които поддържат Украйна от началото на пълномащабното навлизане на Русия.

Ще се уверим, че Украйна има „ оръжията, от които се нуждаят, с цел да се защитят “, сподели той, като акцентира пред локалната аудитория, че няма проекти за изпращане на американски войски в Източна Европа.

„ Когато Путин нахлу в Украйна, той мислеше, че може да превземе Киев и цяла Украйна за няколко дни, само че Путин се провали и ще продължи да се проваля “, сподели Байдън. „ Киев към момента стои поради храбростта на украинския народ. Украйна си върна повече от 50 % от територията, която в миналото са окупирали съветските войски. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР