Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън номинира досегашния председател

...
Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън номинира досегашния председател
Коментари Харесай

Гуверньорът на най-важната централна банка в света получава втори мандат

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън номинира досегашния ръководител на Федералния запас Джером Пауъл за втори мандат отпред на централната банка, оповестиха от Белия дом, представени от The Wall Street Journal. Държавният глава избира последователността в американската икономическа политика макар недоволството на някои демократи, които упорстват за нов гуверньор с по-строги позиции по отношение на банковите регулации и климатичните промени.

Байдън ще номинира и Лаел Брейнард за вицепредседател на борда на гуверньорите. Имаше съмнения дали точно тя няма да е посочена за идващ шеф на централната банка.

Решението на президента поставя завършек на месеци на залози на финансовите пазари и политическите кръгове във Вашингтон за един от най-важните постове. Очаква се Пауъл да получи поддръжката и на двете партии в Сената, защото от общо 84 души, които гласоподаваха за него преди четири години, 68 към момента са на местата си.

Пауъл ще би трябвало да продължи работата си в посока възобновяване на американската стопанска система от Covid-19, а огромното предизвикателство пред него ще е намирането на вярната посока сред растежа и успокояването на инфлацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР