Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов

...
Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Путин изразил готовност пред Борисов Русия да се включи в обсъжданията при подновяване на проекта за АЕЦ “Белене”

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България, оповестиха от държавната осведомителна работа.

В телефонен диалог, извършен през днешния ден, двамата разискаха енергийните планове на територията на страната ни, а Борисов срещна Путин с развиването на тематиката за Западните Балкани, върху която подчертава Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – създаване на транспортна и цифрова съгласуваност в района, както и развиване на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща сред двамата по време на Българското председателство.

Българският министър председател показа концепцията си за развиване на плана за АЕЦ „ Белене “ като общобалкански и уточни, че тя е срещнала поддръжка от сътрудниците му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изрази подготвеност страната му да се включи в разискванията при възобновяване на работата по плана.

По време на диалога беше разисквано развиването на газовия хъб „ Балкан “ и опциите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и цялостни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка беше коментирано и построяването на газопровода „ Турски поток “, като съветският президент уточни, че планът в огромната си част е изпълнен, а Борисов осведоми, че се чака на 1 юни да е подготвена интерконекторната връзка сред България и Турция. Разгледан беше и вид за създаване на отклоняване от газопровода “Турски поток”, което да доближава директно до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният разговор се развива добре и се следи прогрес в връзките в редица сфери на стопанската система, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът сред България и Русия е повишен с 24% през 2017 година, а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хиляди, което е с 1,3 на 100 повече от 2016 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР