Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до

...
Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до
Коментари Харесай

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски идва на визита у нас

Президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски заяви, че най-късно до месец ще направи публично посещаване в България, съобщи БГНЕС. Той е договорил визитата с българския държавен глава Румен Радев, като задачата е двамата да допринесат за превъзмогването на противоречивите въпроси сред двете страни.
По време на свое присъединяване в кръгла маса „ Членството на Западните Балкани в Европейски Съюз “ той повтори, че началото на новата фаза на двустранните връзки е чудесно, само че страните към момента са надалеч от нахлуване в процеса на решение на казуса и неговото вероятно позитивно привършване.
„ Много скоро ще се опитам да допринеса персонално за този развой, защото мисля, че е значимо всяка политическа институция в двете страни да даде своята милостиня. След не повече от месец планираме с моя сътрудник Радев публично посещаване в България. Моята позиция е, че двамата президенти би трябвало да дадат позитивен принос за сполучливото довеждане докрай на този развой, защото това е от стратегически интерес и на двете страни. Убеден съм, че Радев споделя моя метод на мислене “, акцентира Пендаровски.
Той приветства новата методология като акцентира, че към момента сме в начална фаза на процеса.
„ Смятам, че това е отлично начало на тази нова фаза на нашите двустранни връзки. Има две нови държавни управления, двама нови министър председатели, които не идват от остарялата школа, чува се нова изразителност, усеща се нова сила, има и нова методология – нови работни групи, комисии, вместо предложенията на Лисабон. Но би трябвало да кажа ясно: това е единствено началото, начална фаза, в която и двете страни показват положителни пожелания за метода, по който биха желали да се развива процесът. Но към момента сме надалеч от нахлуване в процеса в дълбочина и от неговото вероятно позитивно привършване “, сподели македонският държавен глава.
Пендаровски обърна внимание върху обстоятелството, че поддръжката на жителите за процеса на разширение на Европейски Съюз понижава освен в страната, само че и в целия район, а антизападната изразителност в медиите в Западните Балкани се усилва и има наклонност да става преобладаваща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР