Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за

...
Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за
Коментари Харесай

Лидерът на Демократичния съюз в Португалия ще състави правителство на малцинството

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за сформиране на държавно управление на малцинството на водача на Демократическия съюз, който завоюва парламентарните избори на 10 март с дребна преднина.

Луиш Монтенегро съобщи, че партията му е подготвена да ръководи независимо, откакто отхвърли предлагането за съдружни договаряния, отправено от крайнодясната партия " Шега ".
Президентът ми връчи мандат за сформиране на държавно управление. На 21-и имам среща с ръководителя на Европейската комисия и с моите сътрудници, водачи на партиите от Европейската национална партия. С президента се договорих да извърша мандата в границите на една седмица. На 28 март ще му показва състава на новото държавно управление. Освен това се разбрахме датата за полагане на клетва да бъде 2 април.
Луиш Монтенегро – водач на Демократически съюз и назначен за министър председател на Португалия

Правителство на малцинството на Демократическия съюз ще бъде подвластно от крайнодесните от „ Шега “ или от левицата в прокарването на закони в Народното събрание, което би го направило несигурно.

Решението на президента реакционер бе оповестено, откакто изборната комисия завърши с преброяването на гласовете от чужбина. Гласоподавателите зад граница осигуриха на " Шега " още две места в Народното събрание, до момента в който Демократическият съюз и Социалистическата партия получиха единствено по още едно.

По този метод Демократическият съюз разполага с 80 депутати в 230-местния законодателен орган. Социалистическата партия има 78, а учредената преди пет години крайнодясна партия " Шега " – 50.

След полагането на клетва, Монтенегро ще разполага с 10 дни да показа програмата си пред Народното събрание. Тя се утвърждава автоматизирано, в случай че законодателният орган не организира гласоподаване, с което да я отхвърли. 

 

 

Преброяването на бюлетините в Португалия продължи повече от седмица след предварителните избори. Около 350 000 бюлетини от целия свят са решаващи за разпределянето на последните четири места в Народното събрание.

Ръководеният от социалдемократите дясноцентристки " Демократически алианс " ще има близо 80 депутати, а лявоцентристката Социалистическа партия, която управляваше през последните осем години, остава втора със своите 77 места.
Това систематизиране нормално не оказва въздействие върху крайния резултат от изборите. Фактът, че резултата беше толкоз непосредствен няма да повлияе на болшинство в Парламента. Оставя отворена опцията Демократичен алианс да не е преди всичко и Социалистическата партия да има повече гласове.
Андре Азеведо Алвеш, професор, Католически университет на Португалия

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса стартира консултациите с водачите на партиите, само че назначението на новият министър-председател може да се случи след преброяването на всички гласове, в това число бюлетините от чужбина.
Мисля, че евентуално ще имаме нежно държавно управление. Винаги е рисковано да се вършат прогнози. Необходима е единствено една сериозна обстановка като одобрение на бюджета или болшинство, което не може да се реализира и държавното управление евентуално ще падне. Възможни са и нови избори.
Андре Азеведо Алвеш, професор, Католически университет на Португалия

По традиция социалдемократите и социалистите претендират за по две от местата в чужбина. Но времената са разнообразни. Някои португалци в чужбина са поддръжници на някогашния американски президент Доналд Тръмп и някогашния водач на Бразилия Жаир Болсонаро и считат, че Андре Вентура, който е водач на популистката партия " Шега ", им подражава. Португалският президент ще завърши кръга от срещи с Луис Монтенегро, водачът на спечелилата коалиция " Демократически алианс ". Едва откакто бъдат оповестени формалните резултати, се чака да остане ясно кой е най-подходящ за сформиране на кабинет и да бъде назначен за министър председател на Португалия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР