Президентът на Полша Анджей Дуда отказа да присвои званията генерал

...
Президентът на Полша Анджей Дуда отказа да присвои званията генерал
Коментари Харесай

Напрежение между президента на Полша и военното министерство на страната

Президентът на Полша Анджей Дуда отхвърли да присвои званията военачалник и адмирал на офицери, препоръчани от Министерството на националната защита на Полша, съобщи ТАСС, базирайки се на оповестено от Бюрото по национална сигурност известие. Президентът е аргументирал своето решение с несъвършенство в системата на командване в армията и е изразил вяра, че „ в близко време ще бъде направена такава система на управление, която ще разреши да се одобряват съответстващите кадрови решения “.

Министерството на защитата, на собствен ред, е подчертало, че „ назначението на нов управителен състав е основен миг за настоящите промени в армията “. „ Без това всички други промени може да не се състоят “, са написали от пресслужбата на ведомството в коментар за решението на президента.

През 2014 година в Полша са въведени два основни типа командване – генерално и оперативно, които замениха предходната система на командване на другите въоръжени сили. Генералният щаб стана Център за стратегическо обмисляне. Действащият сега Министър на защитата на страната, Антоний Мачеревич счита, че това решение е повлекло след себе си неразбираемо разделяне на компетенциите. В момента той се пробва да направи своя промяна, която има за цел да сътвори обединен команден център.

Според забележките на локални наблюдаващи, в полската войска е зародила спешна обстановка, поради дефицит на команден състав. „ За две години на ръководство на партията Право и правдивост, от армията са излезнали 36 генерала. Никога не е имало такава чистка в историята на въоръжените сили на самостоятелна Полша. В същото време Министър Мачеревич праща за автограф на президента 46 поръчки за нови назначения на генерали “, осведоми „ Газета Виборча “.

Източник: " Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР