Президентът на Националната волейболна лига (НВЛ) Живко Желев обяви, че

...
Президентът на Националната волейболна лига (НВЛ) Живко Желев обяви, че
Коментари Харесай

НВЛ запазва правилото за броя чужденици, които могат да бъдат едновременно на игрището в мач от първенството

Президентът на Националната волейболна лига (НВЛ) Живко Желев разгласи, че в идващите три сезона няма да има смяна в правилото, което разрешава по едно и също време на игрището да има до единствено трима чужденци по време на срещите от българското състезание.

Единствената смяна в регламента ще визира чужденците, които могат да попаднат в тимовия лист за дадена среща, като тяхната численост е лимитирана до 5. По този метод от НВЛ се надяват да " запазят развиването на българските волейболисти ".

" Темата с чужденците първо бе дискутирана необятно от клубовете в елита ни, като я отворихме за мнения и разбори още през месец ноември предходната година. Имаше разнообразни хрумвания от намаляването им на 2-ма до безкрайно потребление, като всеки изтъкваше преимуществата и минусите на всеки вид. В последна сметка взехме решение да запазим досегашния вид с до 3-ма по едно и също време на игралното поле, включително и либерото. Изменение има единствено в броя чужденци, които могат да попадат в тимов лист за всеки мач, които са лимитирани до 5-ма. По този метод освен ще съхраним развиването на българските волейболисти и на надарените момчета, които идват изпод, а и ще бъде причина самите клубове да търсят по-класни чужденци, които да вършат разлика. Запазва се и таксата за картотека на трети чужденец в размер на 10 000 лв., а всеки идващ е със стъпка от още толкоз нагоре ", изясни Желев.

Ръководителят на НВЛ дефинира още тази формула като " уравновесена ", тъй като тя по едно и също време покачва равнището на клубния волейбол, само че в това време пази и ползите на българските състезатели, защото това е причина още веднъж да имаме мощен народен тим.

" Личното ми мнение е, че към сегашния миг, това е най-оптималната формула чужденци-българи. Нивото на шампионата скочи доста съществено, упоритостите на клубовете са към този момент огромни, а в това време липсва задоволителен брой български класни състезатели, които да запълнят празнината. По този метод няма да лишим и клубовете ни евроучастници от опцията да употребяват повече легионери в Европа. Виждате какъв възторг вършат националните ни тимове при подрастващите, което ме прави оптимист, че след 4-5 години ние ще имаме към този момент доста повече български волейболисти на положително равнище, което да понижи привличането на играчи от чужбина. Формулата е уравновесена, тъй като с изключение на повишение на клубния волейбол, въпреки всичко би трябвало да пазиме и ползите на българския волейбол, с цел да имаме още веднъж мощен народен тим с по-голям избор от играчи ", заключи Живко Желев.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР