Президентът на Либерия Джордж Уеа призна поражението си, след като

...
Президентът на Либерия Джордж Уеа призна поражението си, след като
Коментари Харесай

Президентът на Либерия Джордж Уеа призна поражението си, след като временните резултати показват, че претендентът спечели балотажа

Президентът на Либерия Джордж Уеа призна провалянето си, откакто съвсем цялостните краткотрайни резултати демонстрираха, че кандидатът Джоузеф Боакай завоюва изборите тази седмица на втория тур

От МАРК М. МЕНГОНФИА Associated Press, 17 ноември 2023 година, 13:59 ч.

МОНРОВИЯ, Либерия -- Президентът на Либерия Джордж Уеа призна провалянето си късно в петък след краткотрайните резултати от това седмичният балотаж сподели, че кандидатът Джоузеф Боакай го изпреварва с малко над %.

Избирателните чиновници споделиха, че с 99,58% от преброените бюлетини от изборите във вторник, Боакай е в води с 50,89% против 49,11% на Уеа. Резултатите бяха трагичен поврат от изборите преди шест години, когато Уеа победи елементарно Боакай на втория тур.

„ Либерийският народ се изрече и ние го чухме глас “, сподели Уеа в послание към нацията, добавяйки, че Боакай „ е в преднина, която не можем да надминем. “

„ Призовавам ви да следвате моя образец и да приемем резултата от изборите “, сподели той, добавяйки, че „ нашето време ще пристигна още веднъж “ през 2029 година бяха оповестени в Либерия, идват в миг, когато има възходящи опасения по отношение на упадъка на демокрацията в Западна Африка. Регионът стана очевидец на поредност от военни преврати през последните няколко години, в това число един по-рано тази година, осъществен в Габон след президентските избори.

Weah сподели, че изпитва „ най-голямо почитание към процеса на народна власт, който е определил нашата нация. “

57-годишната някогашна интернационална футболна звезда завоюва изборите през 2017 година, откакто обещанието му да се бори с бедността и да подтиква развиването на инфраструктурата. Това беше първото демократично прекачване на властта в западноафриканската нация след края на поредните цивилен войни в страната сред 1989 и 2003 година, които убиха към 250 000 души.

Но Уеа беше упрекнат, че не е спазил основните обещания на акцията, че ще се бори с корупцията и ще подсигурява правдивост за жертвите на спорове.

Вторият рунд от вторник мина съгласно упованията за извънредно напрегната конкуренция след първия кръг предишния месец, в който Уеа получи 43,83% от гласовете, а Боакай 43,44%, с цел да премине към балотажа. По-късно Boakai съумя да завоюва утвърждения от претендентите, които приключиха трети, четвърти и пети.

78-годишният Боакай е бил вицепрезидент при Елън Джонсън Сърлийф, първата демократично определена жена водач в Африка. Той наподобява имаше превъзходство при гласуването заради многото либерийци, които бяха огорчени от неизпълнените обещания на Уеа да поправи болната стопанска система на страната и да изкорени корупцията, сподели Райън Къмингс, шеф на фокусираната върху Африка консултантска компания Signal Risk.

Резултатът от втория кръг до момента демонстрира „ публично неодобрение от неговата (на Уеа) администрация с Боакай, считан за жизнеспособна опция за доста либерийци “, сподели Къмингс.

Уеа е единственият африканец, спечелил интернационалната футболна Златна топка. Играл е като нападател за Пари Сен Жермен, Милан, Челси и Манчестър Сити по време на 18-годишна клубна кариера. Неговият 23-годишен наследник Тим в този момент играе за клуба от Серия А Ювентус и националния тим на Съединени американски щати.

___

Авторите на Асошиейтед прес Чинеду Асаду в Абуджа, Нигерия и Криста Ларсън в Дакар, Сенегал способстваха.

Важни истории

 < h3 class= " PFox eBpQ rcQB bQtj lQUd GpQC mAki FvMy dMSo tuAK " id= " 1killedinshootingatNheadline " > 1 погубен при пукотевица в болница в Ню Хемпшир, обвинен мъртъв: Полиция
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР