Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че евентуалното решение за

...
Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че евентуалното решение за
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Отмяна на визовата либерализация ще убие диалога между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи съобщи, че възможното решение за анулация на визите за жители на Косово от 1 януари 2024 година ще убие разговора сред Косово и Сърбия, заяви „ Коссев “.


Тя направи това изказване, базирайки се на позицията на френския президент Еманюел Макрон, който сподели, че страната му ще преразгледа уговорките, които е поела във връзка с икономическите въпроси и визовата политика за Косово и Сърбия, в случай че те не се държат отговорно.

" Бих споделила, че това е метод да се убие разговорът един път вечно. Ако някой желае да постави завършек на разговора, то той ще предприеме такива ограничения, които са наказателни ограничения против народа на Косово. Те не са ориентирани против някой водач, не са ориентирани против политиката, те са ориентирани против народа на Косово. И такова невиждано наказване, което е огромна неправда, ще докара до утежняване на разговора. Никой няма мандат да върви в Брюксел, когато народът на Косово е осъден ", съобщи Османи по време на посещаване на Мемориала на изчезналите в Прищина.

Косовският президент добави, че страната към този момент е постигнала съглашение с Европейски Съюз на 10 юли в Братислава за деескалация на обстановката в северната част на страната.

Тя означи, че съглашението планува понижаване на наличието на косовската полиция в и към общинските здания в северната част на страната, като по думите ѝ Косово е подхванало тази стъпка и работи по организирането на нови избори.

Според Османи правното съображение за провеждането на тези избори ще бъде готово на 1 септември и тя акцентира, че чака Европейски Съюз да анулира наказателните ограничения против Косово, които тя оцени като несправедливи и непропорционални.

Друга точка от Братиславското съглашение планува допустимо най-бързото възобновяване на разговора на високо ниво сред Косово и Сърбия.

Косовският държавен глава заяви, че чака през септември да се направи стъпка в тази посока. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР