Президентът на Косово Хашим Тачи представи днес пред парламента за

...
Президентът на Косово Хашим Тачи представи днес пред парламента за
Коментари Харесай

Тачи внесе в парламента резолюция за присъединяване на Прешевската долина към Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи показа през днешния ден пред Народното събрание за разглеждане и приемане проекторезолюция по настояванията на албанците от долината Прешево, район в Южна Сърбия, обитаема с болшинство албанско население, да се обединят с Косово.
Тачи, в писмо до Парламента, споделя, че препоръчаният от него документ се основава на конституцията на Косово и " непрекъснатите претенции на албанците от долината на Прешево, ориентирани към институциите на Република Косово, с цел да защитят и подобрят ситуацията си и да изпълнят своите исторически условия “ за присъединение към Косово, съобщи БГНЕС.
Според проекторезолюцията на Тачи, косовските институции се ангажират да " зачитат политическата воля на албанците от Прешевската котловина за обединяване с Косово, изразена в референдума от 1992 година, както и с битката на Освободителната войска на Прешево, Медведжа и Буяновац (ОАПМБ) "..
„ Изискванията на албанците от Прешевската котловина, т.е. албанците, живеещи в техните автохтонни области, в общините, ръководени от Сърбия - Прешево, Медведжа и Буяновац, съгласно тяхната свободна воля за самоопределяне, са законни в сходство с интернационалното право и всички условия, които се отнасят до историческите и политическите права и правата на популацията, което желае да живее на независимост, както и всички европейски народи “, се споделя наред с други неща в проекторезолюцията.
Според концепцията на Тачи, който отпреди една година се застъпва за разрешаване на разногласия със Сърбия с " промяна на границите ", само че без да се откаже от косовската територия, настояванията на албанците от южна Сърбия за присъединение към Косово " ще оказват помощ за дълготрайна непоклатимост и ще способства за постигането на дълготраен мир в района. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР