Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна днес на посещение в

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна днес на посещение в
Коментари Харесай

Срещата Путин – Си: Очакване за нов тласък на руско-китайските връзки

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде през днешния ден на посещаване в Москва, което е първата му аудиенция след преизбирането му на високия пост.

В началото на срещата съветският държавен глава Владимир Путин съобщи, че Русия е подготвена да разиска предложенията на Китай за преустановяване на сраженията в Украйна при започване на диалозите с висок залог в Кремъл.

" Винаги сме отворени за договаряния.Със сигурност ще обсъдим всички тези въпроси, в това число вашите начинания, към които се отнасяме с почитание ", сподели Путин.

Срещата на върха сред съветския президент и китайския водач се организира в миг, когато Китай се стреми да се показа като неутрална страна в спора в Украйна.

Вашингтон обаче упрекна Пекин, че обмисля експорт на оръжия за Москва - изказвания, които Китай изрично отхвърля.

Тридневното посещаване на Си служи и като проява на поддръжка за изолирания в интернационален проект Путин единствено дни откакто Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Путин по обвиняване в нелегално депортиране на украински деца.

Малко откакто кацна на московското летище " Внуково ", Си съобщи, че визитата му ще даде " нов подтик " на китайско-руските връзки.

Той беше посрещнат от вицепремиера Дмитрий Чернишенко с червен килим, до момента в който боен духов оркестър изпълняваше химните на страните, оповестиха съветските държавни медии.

По време на първата си среща с Путин Си приветства " тесните връзки " с Русия, а съветският водач съобщи, че двете страни имат " доста общи цели и задания ".

Двамата ще продължат диалозите във вторник.

Конструктивна роля

Двамата водачи би трябвало да обсъдят китайския документ с позиция от 12 точки по отношение на спора в Украйна, който включва апел за разговор и ценене на териториалния суверенитет на всички страни.

Путин приветства изказванията на Пекин по отношение на Украйна като показателни за желанието му да играе " градивна роля " за преустановяване на спора.

Днес Киев още веднъж прикани Русия да изтегли силите си от Украйна.

" Очакваме Пекин да употребява въздействието си върху Москва, с цел да я накара да постави завършек на нападателната война против Украйна ", съобщи представителят на украинското външно министерство Олег Николенко в коментар, изпратен до Агенция Франс Прес.

Ден преди идването на Си Путин отиде в следения от Русия украински град Мариупол - първото му посещаване на територия, завладяна от Киев, откогато силите на Москва навлязоха през границата през февруари 2022 година

Сближаване

Пекин и Москва се сближиха през последните години в границите на партньорство, което служи като дипломатическа опора против Запада.

Китай порица това, което счита за акция за напън против Русия, водена от Съединени американски щати, до момента в който военните дейности на Москва в Украйна не престават. Вместо това той прикани за „ независимо " ходатайство в спора.

" Нито една страна не би трябвало да диктува интернационалния ред ", написа Си в публикация в съветски вестник, оповестена директно преди визитата му.

" Китай от самото начало е отстоявал справедлива и безпристрастна позиция, учредена на същността на въпроса, и интензивно е насърчавал мирните договаряния ", добавя той.

Наблюдавани от близко

Позицията на Пекин провокира рецензии от страна на западните страни, които настояват, че Китай обезпечава дипломатическо прикритие за въоръжената интервенция на Москва.

Те настояват, че в предложенията на Китай има доста огромни правила, само че малко на практика решения.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че предложенията на Китай просто ще затвърдят " съветското завладяване " и ще разрешат на Кремъл да приготви нова атака.

" Не поддържаме апелите за преустановяване на огъня сега ", съобщи в петък представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

" Със сигурност не поддържаме апелите за преустановяване на огъня, които биха били отправени от Пекин на среща в Москва и които просто биха били от изгода за Русия ", сподели той.

Според анализатори е малко евентуално стъпките на Си да доведат до преустановяване на военните дейности, само че пътуването му ще бъде деликатно следено в западните столици. /БГНЕС

Москва / Русия

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР