Президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков обяви, че подава оставка с

...
Президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков обяви, че подава оставка с
Коментари Харесай

Президентът на Киргизстан подаде оставка след протести

Президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков разгласи, че подава оставка с думите, че желае да предотврати принуждение по улиците при възможни конфликти с полицията след над 10 дни митинги.
Още по тематиката
" Не съм се вкопчил във властта. Не желая да остана в историята на Киргизстан като президентът, пролял кръв и стрелял по личните си жители. Ето за какво взех решение да подада оставка ", се споделя в известието, публикувано на уеб страницата на президента и представено от Франс прес и ТАСС.

Държавният глава разясни, че назначението на ново държавно управление не е помогнало за понижаване на напрежението в обществото, нападателните митинги не са утихнали и към момента желаят оставка.

Жеенбеков разгласи оставката си след 10 дни на митинги и безредици, последвали оспорваните парламентарни избори в страната, отбелязва Ройтерс. След вота на 4 октомври протестиращите желаеха оставката на президента и отхвърлиха да одобряват резултатите от изборите, извоювани от съдружници на Жеенбеков. Привърженици на опозицията излязоха на митинги и окупираха държавни здания, а управляващите анулираха изборите.

 Снимка: АР/БТА

Жеенбеков разгласи предходната седмица, че ще подаде оставка, само че по-рано тази седмица той отсрочи отдръпването си от властта и сподели, че ще остане на поста, до момента в който бъдат създадени нови избори.

Вчера Жеенбеков одобри решението на киргизстанския парламент да избере Садир Жапаров за министър председател. Жапаров е националист, който неговите последователи освободиха от пандиза предходната седмица. Той и неговите почитатели призоваваха за оставката на Жеенбеков.

 Снимка: АР/БТА

Днес, обявявайки решението си да се отдръпна от поста си, Жеенбеков сподели, че обстановката в страната е близка до спор сред силите за сигурност и протестиращите и в този случай проливането на кръв би било неизбежно. Той прикани и двете страни да не се поддават на провокации.

Бившата руска република, която граничи с Китай, от години се сблъсква с политически безпорядък и Жеенбеков е третият президент, свален с национален протест от 2005 година насам, напомня Ройтерс. През 2005 г.Аскар Акаев бе свален от " Революцията на лалетата " (понятие, въведено от самия Акаев). През 2010 година оставка подаде Курманбек Бакиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР