Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в столицата

...
Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в столицата
Коментари Харесай

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков разгласи изключително състояние в столицата Бишкек и заповяда на войски да бъдат ситуирани по улиците на столицата. Това оповестиха от канцеларията на Жеенбеков, като прецизираха, че изключителното състояние, което включва вечерен час и строги ограничавания за сигурност, ще влезе в действие от 20 ч. през днешния ден до 8 ч. на 21 октомври, оповестява " Ройтерс ".

В заповедта му не се споделя какъв брой бойци ще бъдат ситуирани, само че им е подредено да употребяват военни транспортни средства, да слагат контролни пунктове и да предотвратяват въоръжени конфликти.

По-рано президентът беше декларирал, че е подготвен да подаде оставка, откакто бъде назначен нов кабинет, защото политиците търсеха излаз от властовия вакуум, който накара Москва да приказва за задължението на Русия да подсигурява непоклатимост.

Опозиционните групи се скараха между тях, защото тази седмица завзеха държавни здания и принудиха анулацията на оспорвания избирателен резултат.

Те направиха първата стъпка към консолидация, пораждайки очаквания за преустановяване на рецесията, само че хиляди техни почитатели излязоха на улицата на съперничещи манифестации, които съгласно политиците съставляват заплаха от принуждение.

Опозицията е разграничена сред 11 партии, които съставляват кланови ползи в страна, която към този момент е видяла двама президенти, свалени от национални протести от 2005 година насам.

Русия дефинира обстановката в Киргизстан, който граничи с Китай и е хазаин на съветска военна база, като " неразбория и безпорядък ".

Кризата тества силата на Кремъл да оформя политиката в някогашната му руска сфера на въздействие, в миг, когато сред Армения и Азербайджан избухнаха боеве, а Беларус също беше обхванат от митинги.

След като принудиха кабинета да подаде оставка и изборната комисия да анулира резултатите от парламентарните избори в неделя, досега опозиционните групи в Киргизия не съумяха да се договорят кой да управлява краткотрайно държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР