Президентът на Италия Серджо Матарела подписа указ за разпускане на

...
Президентът на Италия Серджо Матарела подписа указ за разпускане на
Коментари Харесай

Президентът на Италия разпусна парламента и обяви предсрочни избори

Президентът на Италия Серджо Матарела подписа декрет за разформироване на Народното събрание след оставката на министър-председателя Марио Драги.
Серджо Матарела, президент на Италия
" Политическата обстановка докара до това решение ", сподели Матарела в малко телевизионно послание, часове откакто Драги подаде оставка.

След срещи с ръководителите на двете камари на италианския парламент президентът заяви, че е подписал декрет за разформироване на Народното събрание, с цел да могат да бъдат планувани нови парламентарни избори, които би трябвало да се проведат в границите на 70 дни от датата на издаването на указа.

„ Предсрочното разформироване на Народното събрание постоянно е финален избор, изключително когато, както сега, пред камарите на Народното събрание стоят доста значими задания, които би трябвало да бъдат решени в полза на страната ”, акцентира Матарела. „ Възникналата политическа обстановка докара до това решение. Дебатите, гласуването и метода, по който то протече през вчерашния ден в Сената, демонстрираха ясно неналичието на парламентарна поддръжка и вероятност за съставяне на ново болшинство ”, сподели още президентът.

Датата на предварителните избори ще бъде оповестена по-късно, като измежду вероятните дати е 25 септември.

По-рано през днешния ден президентът Серджо Матарела одобри оставката на министър-председателя Марио Драги, напомня БГНЕС.

Правителството му остава да извършва " настоящите си отговорности ".

Малко по-рано Драги съобщи, че се насочва към офиса на президента Серджо Матарела, с цел да удостовери желанието си да подаде оставка.

" В светлината на вчерашното гласоподаване в Сената, отивам при италианския президент, с цел да го осведомявам за желанията си ", съобщи държавният началник, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия стартира с дълги овации за Драги.

Миналата седмица Драги подаде оставка, макар че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но защото една от водещите партии - Движение " Пет звезди " - не взе участие в гласуването, министър-председателят разгласи, че към този момент няма национално болшинство. Въпреки това президентът не одобри оставката на Драги и го прикани да осведоми Народното събрание за обстановката.

Снощи Сенатът гласоподава нов избор на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в интерес на държавното управление: 95 от 133 сенатори, взели участие в гласуването. В залата участваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в ръководещата коалиция - Движение " Пет звезди ", както и дясноцентристките " Напред Италия " и " Лига " - не гласоподаваха. /БГНЕС

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР