Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес държавите, които преговарят

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес държавите, които преговарят
Коментари Харесай

Макрон настоява да се сложи край на замърсяването с пластмаса

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани през днешния ден страните, които договарят по международен контракт против замърсяването с пластмаса, да сложат завършек на днешния " глобализиран и нестабилен " модел на произвеждане.


" Ако не предприемем нищо, до 2060 г.количеството на пластмасовите боклуци ще се утрои ", сподели той пред представителите на 175 страни, събрали се в културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО в Париж.

" Замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител и в това време през днешния ден към този момент е камшик ", сподели той във видеопослание.

" Трябва да сложим финален завършек на глобализирания и нестабилен модел на произвеждане на пластмаса в Китай и други страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която се изнася под формата на боклуци в разрастващите се страни, които са надалеч по-зле оборудвани със системи за отнасяне на боклуци. “

" Първата цел би трябвало да бъде понижаване производството на нови пластмаси и възбрана допустимо най-скоро на най-замърсяващите и най-опасните за здравето артикули като пластмасата за еднократна приложимост. "

Той прикани 100% от пластмасите да бъдат изцяло рециклируеми, спрямо едвам 15% през днешния ден, и поддържа към 50 страни, които се стремят до 2040 година да сложат завършек на замърсяването с пластмаси

Макрон напомни целевата дата - края на идната година, за реализиране на единодушие по правно обвързващ текст за прекъсване на замърсяването с пластмаса преди конференцията на Организация на обединените нации за океаните, която ще се организира през 2025 година във френския средиземноморски град Ница.

Годишното произвеждане на пластмаса се е нараснало повече от два пъти през последните 20 години и е достигнало 460 млн. тона, като огромна част от тях са за еднократна приложимост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР