Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на ръководителите по места

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на ръководителите по места
Коментари Харесай

Дутерте нареди на властите да преследват и арестуват неваксинирани

Президентът на Филипините Родриго Дутерте подреди на ръководителите по места в цялата страна да преследват, лимитират и арестуват неимунизирани хора, в случай че изоставен домовете си, откакто инфектираните с COVID-19 доближиха тримесечен връх в страната. Това разгласи неговият представител, осведоми ДПА.

Дутерте е издал заповедта по време на съвещание с националния действен щаб за битка с COVID-19, посочи представителят на президента Карло Ногралес.

" Сега издавам заповеди на (селските) капитани да търсят тези хора, които не са имунизирани и просто да ги помолят или да им наредят... да останат на място ", споделил Дутерте на съвещанието.

" А в случай че откаже, той излиза от къщата и обикаля в близост... може да бъде арестуван ", добави Дутерте и акцентира: " А в случай че той откаже, тогава капитанът, който е овластено лице, в този момент е акредитиран да арестува непокорното лице. "

Ногралес посочи, че директивата важи за цялата страна и прикани обществеността да следва управляващите, като увери: " Тези ограничения, обхващащи неимунизираните, се подхващат, с цел да защитят нашите хора, защото неимунизираните слагат всички в заплаха ".

Властите в столичния район Метро Манила по-рано постановиха спомагателни ограничавания върху пътуванията и дейностите на неимунизирани лица, позволявайки им да напущат домовете си единствено за значими пътувания.

Метро Манила, район, обхващащ 16 града, който е дом на над 13 млн. души, беше подложен под по-строго равнище на паника от 3 януари на фона на скока на инфектираните с COVID-19 заради нарасналата подвижност и събирания по време на празниците и разновидността " Омикрон ".

Още 14 места в страната ще бъдат под същото по-строго равнище на паника от неделя, посочи Ногралес.

В петък Министерството на здравеопазването регистрира 21 819 спомагателни случая на Covid-19, най-високото равнище от 26 септември 2021 година, с което общият брой на случаите в страната от началото на пандемията доближи повече от 2,91 милиона.

Броят на починалите се е нараснал със 129 до 51 871, прибавя се.

Заместник-секретарят по опазването на здравето Мария Росарио Вергер прикани обществеността да не се самодоволства на фона на известията, че разновидността на Omicron води до лек случай на Covid-19, като означи, че колкото повече се предава вирусът, толкоз повече може да мутира.

" Трябва да спрем инфекциите, с цел да нямаме спомагателни разновидности на вируса, които могат да доведат до по-фатални резултати ", сподели тя, напомняйки на хората да практикуват вярното носене на маски за лице, физическо разграничаване и постоянно миене на ръцете.

Ногралес също прикани хората да се имунизират, в случай че към момента не са получили инжекциите си.

Към четвъртък повече от 51 милиона филипинци или близо 47 % от общото население на страната от 110 милиона са били изцяло имунизирани, съгласно здравния отдел. Правителството също стартира да дава усилващи ваксини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР