Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че глобалната криза, причинена

...
Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че глобалната криза, причинена
Коментари Харесай

ФИФА обмисля реформа във футбола след края на коронавируса

Президентът на ФИФА Джани Инфантино има вяра, че световната рецесия, породена от ковид, може да донесе смяна във футбола, който той не има вяра да бъде възобновен до началото на май.
Инфантино обмисля промени в международния футбол след края на пандемията от ковид.
“Без суматоха, дано погледнем действителността – ще играем, когато това е допустимо, без да излагаме на риск здравето на футболистите. Здравето е преди всичко, след това идват другите неща. И за останалите, мениджърите, значи “надявам се на най-хубавото, подготвен съм за най-лошото”, стартира президентът на Международната футболна централа. Световният футбол бе блокиран от пандемията, която лиши живота на повече от 15 000 души, а 1 милиарда са под карантина в домовете си. Евро 2020 и Копа Америка бяха отсрочени с година, както и Олимпиадата, а към момента остава неразбираема ориста на дебютното издание на Световното клубно състезание с 24 тима от 2021-а.
“Нуждаем се от оценка на въздействието на вируса върху стопанската система. Не знаем по кое време нещата още веднъж ще се върнат към естественото положение. Но дано погледнем към опциите. Може да реформираме международния футбол като се върнем крачка обратно. С разнообразни формати. По-малко шампионати, може би по-малко отбори, само че по-балансирано – по-малко мачове, с цел да предпазим здравето на играчите. Не е научна фантастика, дано поговорим за това. Нека оценим вредите, да забележим по какъв начин може да ги покрием, да създадем жертви и да стартираме от начало. Но не от нулата. Нека спасим футбола от рецесия, която рискуваме да бъде необратима”, продължи той за Gazzetta Dello Sport, представен от БГНЕС.
Инфантино разкри, че работи върху краткотрайни ощетявания на контрактите на играчи, с цел да бъде избегнат крайният период 30 юни. “Нека помислим за националния календар и по отношение на краткотрайни промени по отношение на правилника за статута на играчите и прехвърлянията. Да защитим договорите и да приспособяваме регистрационните интервали. Нуждаем се от строги ограничения, само че нямаме избор, всички би трябвало да създадем жертви”.
Президентът на ФИФА отхвърли информациите за Европейска Суперлига сред топ клубовете. “Разсмиват ме сходни клюки. И какво още? От това, което виждам, други към този момент възнамеряват и провеждат шампионати по света, отвън институционалните структури, и без почитание за това по какъв начин се провеждат домашния, континентален и международен футбол. В бъдеще би трябвало да имаме най-малко 50 национални тима, които могат да завоюват Световното състезание, не просто 8 европейски и 2 южноамерикански. И 50 клуба, които могат да завоюват Световното клубно, не просто 5-6 европейски такива. И 20 от тези 50 ще са от Европа, което ми се коства по-добре от сегашните 5-6 разновидността. Но в този момент не е времето да приказваме за това”, приключи босът на ФИФА.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР