Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен

...
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен
Коментари Харесай

Тръмп и Марио Драги в сблъсък след поредното понижение на лихвите на ЕЦБ

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен глава Доналд Тръмп размениха реплики след решението на европейския регулатор в допълнение да понижи лихвите, както и да удължи програмата за тласъци.

Както "Банкеръ " писа, ЕЦБ понижи с 10 пункта лихвения % по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%, като също по този начин ще възобнови покупките на облигации с месечен ритъм от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Това значи, че на свободните запаси на комерсиалните банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна " рента от 0,5%.

Новата стратегия за покупки на еврооблигации, известна като "количествени удобства ", няма закрепена последна дата. "Управителният съвет чака закупуването на облигации да продължи толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да ускори въздействието на своите лихвени проценти ", показват от ЕЦБ.

Веднага след решението Тръмп написа в "Туитър ": "ЕЦБ съумя да смачка цената на еврото по отношение на $, наранявайки американския експорт. " В същото време президентът на Съединени американски щати не спести рецензии и към Федералния запас - "Фед не прави нищо. В Европа им заплащат, с цел да вземат заеми, до момента в който ние плащаме лихви ", означи още Доналд Тръмп.

Отново в "Туитър " Марио Драги отговор, че "ЕЦБ в никакъв случай не се е прицелвала във валутния курс ".

Все отново еврото означи спад по отношение на $ до двугодишно дъно след решението на ЕЦБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР