Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен ...

Тръмп и Марио Драги в сблъсък след поредното понижение на лихвите на ЕЦБ.Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен глава Доналд Тръмп размениха реплики след решението на европейския регулатор допълнително да намали лихвите, както и да удължи програмата за стимули. 

Както "Банкеръ" писа, ЕЦБ намали с 10 пункта лихвения процент по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%, като също така ще възобнови покупките на облигации с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5%.

Новата програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", няма фиксирана крайна дата. "Управителният съвет очаква закупуването на облигации да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да засили въздействието на своите лихвени проценти", посочват от ЕЦБ.

Веднага след решението Тръмп написа в "Туитър": "ЕЦБ успя да смачка стойността на еврото спрямо долара, наранявайки американския износ." В същото време президентът на САЩ не спести критики и към Федералния резерв - "Фед не прави нищо. В Европа им плащат, за да вземат заеми, докато ние плащаме лихви", отбеляза още Доналд Тръмп. 

Отново в "Туитър" Марио Драги отговор, че "ЕЦБ никога не се е прицелвала във валутния курс". 

Все пак еврото отбеляза спад спрямо долара до двугодишно дъно след решението на ЕЦБ.

Източник: banker.bg