Президентът на Естония Алар Карис поиска обяснения от премиера Кая

...
Президентът на Естония Алар Карис поиска обяснения от премиера Кая
Коментари Харесай

Скандал в Естония: Докато премиерът налага санкции на Русия, съпругът ѝ прави бизнес с Москва

Президентът на Естония Алар Карис изиска пояснения от премиера Кая Калас, откакто локалните медии оповестиха, че брачният партньор й прави бизнес с Русия макар глобите на Европейски Съюз, наложени поради войната в Украйна, съобщи Bloomberg.

Телевизия ERR заяви, че транспортната компания Stark Logistics, в която съсобственик е брачният партньор на Калас – Арво Халик, е траяла да транспортира товари в и отвън Русия след експлоадирането на боевете сред Москва и Киев през февруари 2022 година Главният изпълнителен шеф на компанията Кристиан Крааг съобщи пред медиите, че Stark Logistics е пренасочила по-голямата част от активността си към Полша и Скандинавия по време на спора, само че призна, че към момента се правят дребен брой транспорти до Русия.

В изявление за ERR президентът Карис съобщи, че естонското „ общество чака пояснения от премиера през днешния ден “.

На въпрос дали разкритието, че брачният партньор на Калас печели пари в Русия, визира интернационалното доверие в Естония, президентът отговори, че това ще бъде по този начин, „ в случай че тези обвинявания са правилни “.

„ Виждаме от ден на ден и повече от тези случаи да се появяват, когато глобите, които сме договорили в Европа, не работят “, сподели Карис.

В отговор Калас даде конференция в Талин, с цел да отговори на обвиняванията, отправени против нея и брачна половинка й.

Премиерът на Естония, която е измежду най-твърдите поддръжници в Европейски Съюз на Киев, съобщи, че „ постоянно се е опитвала да раздели работата и персоналния живот. Но, за жалост, този път се оказа невероятно да се направи това. “

„ Вярно е, че съм омъжена за Арво Халик, само че нямам визия за бизнеса му “, твърди тя.

Премиерът настоя, че е знаела само, че брачният партньор й има миноритарен дял в логистична компания. Но откакто избухна сегашният скандал, той й обяснил, че „ активността му в Русия е прекъсната през март 2022 година “

„ Според брачна половинка ми те имат вътрешна процедура в компанията си, съгласно която човек даже не може да зарежда в Русия, с цел да не остави никакви пари там “, сподели тя. Министър-председателят настоя, че не би трябвало да бъде питана за решенията, взети от частните компании, защото тя „ не е обвързвана “ с тях.

 

Инфо: obektivno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР