Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че хиляди счетоводни и

...
Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че хиляди счетоводни и
Коментари Харесай

ЕК плаща милиони евро на "голямата четворка" одитори за консултации по данъчната политика

Президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разяснява, че хиляди счетоводни и одиторски компании вършат изследвания за Брюксел.

Още по тематиката
Европейска комисия: Данъчната тежест в Европейски Съюз е висока спрямо останалите развити стопански системи

В България над 50% от постъпленията идват от облагане на потреблението, демонстрира отчет
17 юни 2018
" Голямата четворка " на инспекторите изкарва повече от съвещания

Приходите на Deloitte, PwC, Ernst&Young и KPMG от консултиране към този момент надвишават тези от одиторски услуги
12 апр 2018 През 2014 година стана ясно, че Люксембург е пособия на огромни компании да спестят милиарди от налози Четирите най-големи счетоводни и одиторски компании - Deloitte, KPMG, EY и PwC, са сключили контракти за милиони евро с Европейската комисия (ЕК) за препоръки по данъчната политика през последните 5 години, написа Financial Times. Това ускорява подозренията за спор на ползи, защото компаниите са свързани с няколко абсурда за укриване на налози.

Скъпи услуги

Критиките против огромната четворка – Deloitte, KPMG, EY и PwC, нарастват след абсурда от 2014 година, когато беше разкрито, че десетки от най-големите компании в света са сключили покупко-продажби за понижаване на данъчните си отговорности в Люксембург благодарение на водещите счетоводни компании.

През 2016 година обществеността беше разтърсена от огромното следствие Panama Papers, при което бяха показани хиляди финансови документи от 2016 година Само година по-късно бяха разкрити практики за укриване на налози от най-големите компании и най-богатите предприемачи в отчета Paradise Papers.

Въпреки това Deloitte, KPMG, EY и PwC получиха общо 8 млн. евро от Дирекцията към Европейска комисия за налозите и Митническия съюз през 2016 година

През януари тази година същата дирекция заплати 10.5 млн. евро на PwC, Deloitte и KPMG за проучвания на " разнообразни данъчни и митнически проблеми ", демонстрират данни на основаната в Брюксел група Corporate Europe Observatory (CEO).

Критиките към Европейска комисия

Картик Рамана, професор към учредения от университета Oxford - факултет по политически науки Blavatnik, разяснява, че обстановката вреди на имиджа на четирите компании, само че съгласно нея Европейска комисия също има виновност.

Също по този начин Европейската комисия е предоставила 7 млн. евро на PwC, Deloitte и EY през 2014 година за консултантски услуги като " правене на разбори за данъчните правила и митническите зони ", означават от CEO.

Консултациите на четирите компании са послужили за избягването на данъчни отговорности на десетки сдружения, означават от основаната в Брюксел група. Еврокомисията отбрани решението си да наеме четирите счетоводни компании, като се аргументираха, че това са 4 от хилядите компании, които вършат изследвания за тях.

Към ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер са отправяни сходни рецензии и в предишното, когато е бил министър-председател на Люксембург. Тогава ръководеният от него кабинет утвърди хиляди покупко-продажби за намаляването на налозите на интернационалните компании.

Ерик Гордън, професор във факултета по бизнес към Университета в Мичиган, счита, че гледната точка на " огромната четворка " е била значима за вземането политическите решения на Брюксел. " Експертите в сигурността наемат хакери, с цел да получат положителни препоръки. Това прави и Европейска комисия ", изясни Гордън.

Deloitte, KPMG, EY и PwC са съветвали редица предприемачи и компании, които са уличени от огромното следствие Paradise Papers. От групите разясниха, че по това време са спазвали законите и регулациите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР