Президентът на Чили Габриел Борич е изправен пред дълбоко поляризирана

...
Президентът на Чили Габриел Борич е изправен пред дълбоко поляризирана
Коментари Харесай

Панамериканските игри дават на Борич почивка от политическата поляризация

Президентът на Чили Габриел Борич е изправен пред надълбоко поляризирана страна, възходяща престъпност и идно гласоподаване на нова конституция, предизвикващо различия От MAURICIO SAVARESE Associated Press и PATRICIA LUNA Associated Press 3 ноември 2023 година, 13:04 ч.

САНТИАГО, Чили -- Президентът на Чили Габриел Борич е изправен пред надълбоко поляризирана страна, растяща престъпност и разногласен иден избор за нова конституция. Но животът му е като сън, до момента в който участва на Панамериканските игри в столицата на страната си.

Борич провокира бурни овации на Националния стадион на 20 октомври, когато откри мачовете с присъединяване на 41 народи, които му дадоха по едно и също време отмора от политиката и елементарен метод за генериране на позитивна гласност на фона на надълбоко неуверената му известност.

Той изглеждаше удовлетворен, че е сниман, до момента в който вдигаше удари по време на женски баскетболен мач Чили против Аржентина, раздаде подписи по време на джудото, седеше повърхностно със слънчеви очила на плажния волейбол и сподели неочакван интерес към плуването, до момента в който се изправяше по време на надпреварите.

37-годишният Очаква се остарелият Борич да остане в режим на почитател до церемонията по закриването в неделя и беше ангажиран с потреблението на обществените медии, с цел да подчертае наличието си и поддръжката си за всички чилийци, като в същото време премълчава неточности, в това число известия за обири и кражби на местата.

„ Нека продължим да поддържаме нашите играчи в Сантяго “, сподели Борич. „ Тези Панамерикански игри демонстрираха, че страната ни е подготвена за огромни неща и че спортът е алтернатива за младите. Спортът ни прави положителни като страна. Нека продължим да построяваме Чили, което желаеме. ”

22-годишната Фернанда Роча носеше чилийска футболна фланелка и сподели, че е пристигнала да гледа лека атлетика във вторник с вярата, че Борич също ще участва.

„ Трябва да му дадем сила да продължи. Сигурен съм, че и той схваща това, когато идва да гледа спорт. Той знае, че моментът е сложен “, сподели абсолвентката по право.

Тя седеше до една от основните порти на Националния стадион, където табела припомня Чилийците за изтезанията, осъществени там през 1973 година след държавния прелом против президента Салвадор Алиенде.

Панамериканските игри, най-голямото мултиспортно събитие в Америка, се организират един път на всеки четири чувания преди летните олимпийски игри.

Това, че този път Чили е хазаин на игрите, даде на Борич, левичар, определен през март 2022 година, „ а късен меден месец ” и направи чилийците по-благосклонни към него, до момента в който спортът се развиваше, сподели Марсело Мела, политолог от Universidad de Santiago.

След мачовете Борич се завръща до политическа поляризация, която попречи на администрацията му да продължи напред в Конгреса или по стопански въпроси, в това число по предложенията за смяна на пенсионната система и промяна на данъчния кодекс за финансиране на обществени стратегии, сподели Мела.

Нормалната рутина е прекратена заради игрите, само че откакто те свършат, се връща към политически пейзаж, „ който е доста комплициран за ръководство “, сподели Мела пред Асошиейтед прес. „ Ще бъде мъчно приземяване. “

Само два дни след церемонията по закриването, десният парламентарен съвет на Чили ще му връчи нова препоръчана харта, направена през последните няколко месеца и утвърден от всичките 33 гласоподаватели отдясно. Левицата на Борич събра единствено 17 гласа срещу плана.

Много съдружници и поддръжници на актуалната администрация споделят, че препоръчаният план може да е даже по-консервативен от този, завещан от властнически режим на ген. Аугусто Пиночет (1973-1990). Те споделят, че формулировката му, отнасяща се до допустимо най-бързото експулсиране на чужденци, които са влезнали в страната нелегално, ще докара до по-строги миграционни закони и че формулировката му, предполагаща живот преди раждане, ще докара до строги ограничавания върху абортите.

Новата харта ще бъде подложена на гласоподаване, откакто чилийците отхвърлиха първата през 2022 година с 62%. Този документ беше прекомерно ляв за доста гласоподаватели и провалянето му беше персонална загуба за Борич. Той беше определен за президент с поддръжката на доста гласоподаватели, които бяха нетърпеливи да отстранен всевъзможни следи от диктатурата в ръководството на страната посредством улични митинги.

Последните изследвания демонстрират, че множеството чилийци ще отхвърли и новия план при гласоподаване на 17 декември, което може в допълнение да поляризира страната и да забави развой, който се очакваше да прегрупира нацията и да върне обществения мир.

Победеният претендент за президент Хосе Антонио Каст, един от най-видните гласове на опозицията в страната, разкритикува Борич и членовете на неговата администрация, че прекарват прекалено много време на игрите.

„ Какъв позор по какъв начин злоупотребяват с Панамериканските игри и нараняват огромните достижения на Чили “, сподели Каст в каналите си в обществените медии след едно от многото изяви на Борич като почитател. „ Оставете играчите да се честват сами и се захващайте за работа. “

Панамериканските игри дадоха на Борич лек подтик в неуверената му известност. Някои социологически изследвания демонстрират поддръжката му при към една трета от чилийците, което е повече, в сравнение с е имал, откогато първият парламентарен план беше отритнат през септември 2022 година

Задържане на Панамериканските игри не са положителни вести за Boric. Организационните проблеми включват парчета и строително съоръжение, които са останали разпръснати към местата няколко дни преди деня на откриването. Грабежите и кражбите към събитията подкопаха доверието в способността на държавното управление да се оправи с рецесията в публичната сигурност на страната.

Повече от 30% от чилийците споделиха в скорошно изследване на Fundación Paz Ciudadana те се опасяваха да не станат жертви на закононарушение. Това е най-високият % от 23 години.

Шофьорът на приложението за споделено пътешестване Оскар Мигел Сантос, който дойде в Чили преди шест години от родната си Венецуела, сподели, че престъпността е очевидно се утежни по време на престоя му тук.

„ Онези в държавното управление се забавляват да гледат спорт, само че тук е рисковано. Превозих двама туристи, които преди малко бяха ограбени покрай парка Пеналолен след плажен волейбол “, сподели Сантос. „ Не беше по този начин, когато пристигнах тук. Разбира се, хората упрекват президента. “

Процентът на убийствата в Чили се е удвоил от 2016 година до предходната година, преминавайки от 3,6 на всеки 100 000 поданици до 7 на 100 000, съгласно чилийската прокуратура

В допълнение към наличието на Панамериканските игри, Борич откри малко време по време на националния празник на страната предходната сряда, с цел да направи няколко фотоси на Хелоуин трик или лекуване в Сантяго. От идната седмица той би трябвало да се върне към политическите си демони в действителния живот.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на ABC News Network Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на децата Реклами, основани на интереси
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР