Президентът на БФХГ Илиана Раева даде специално интервю за Фейсбук

...
Президентът на БФХГ Илиана Раева даде специално интервю за Фейсбук
Коментари Харесай

Илиана Раева: Не мога да гарантирам нищо относно Европейското, здравето на състезателките е най-важно!

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде особено изявление за Facebook страницата на федерацията във връзка идното европейско състезание в Киев в края на месец ноември.

Русия, Италия, Испания, Грузия, Полша, Норвегия, Австрия, Кипър, Гърция към този момент отхвърлиха присъединяване на шампионата поради пандемията от ковид, само че 25 страни са удостоверили присъединяване, сред които домакините от Украйна, Беларус, Израел, Азербайджан.

" Живеем в доста нестабилно време. Ситуацията с панденията тотално промени живота ни. Втората вълна е доста по-мощна от първата. Разбира се, това въздейства доста на всичко и всички. Всеки ден научаваме, че някоя страна се отхвърля от присъединяване на Европейското. Не съм сюрпризирана. Може би ще има и още. Всяко едно съревнование губи, когато съществени кандидати за призови места няма да вземат присъединяване във форума. Ако няма отказали се до края на периода от упоменатите страни, конкуренцията ще бъде забавна и мощна. И нас не ни подмина злокобният вирус. Пет от девойките, които се готвиха за Европейското дадоха положителен резултат след тестванията. Това са Ева Брезалиева, Стиляна Николова, Валерия Ватова, Татяна Воложанина и Петя Борисова. Ева, Валерия и Стиляна към този момент са добре. Ева от на следващия ден стартира тренировки, Валерия и Стиляна от неделя. По-тежко беше положението на Таня, само че и тя върви към възстановяване. Петя първо даде негативен резултат, а в събота даде позитивен. Както знаете ансамбълът и Боряна, и Катрин към този момент са изолирани на Спортпалас. Взехме всички ограничения, които се изискват в тази обстановка ", съобщи Илиана Раева.

Все още не е несъмнено и присъединяване на българския тим.

" Разбира се, че нищо не е несъмнено. Ето, видяхте, че бяхме подготвени за онлайн шампионата, толкоз доста състезатели и треньори желаеха да участваме, а два дни преди старта излязоха позитивните проби и трябваше да откажем и всички да бъдем под карантина. Засега нещата се стабилизират, само че не знаем какво ще се случи в България през идващите дни и седмици. Не знаем какво ще се случи и в Украйна. Ако нещата се задържат по този начин, в случай че тестванията ни преди пътуването са негативни и всички са здрави, ще участваме. Не мога да подсигурявам нищо. И въпреки всичко, здравето на състезателките е най-важно! Компромис с това няма да има. Ще вземем всички ограничения, в случай че се пътува. Говорих с всяка състезателка и треньорите, които са безапелационни, че желаят да пътуват. Боряна Калейн даже сподели пред всички: " Пет състезателки да останат, аз ще пътувам! " Смях се с глас. Шегува се, несъмнено. Но сериозността на обстановката изисква доста отговорно решение и по тази причина аз желаех мнението на всеки треньор и играч. Говорих с Мария Петрова, която подсигурява всички вероятни нужни ограничения дружно с домакините и ЮЕГ за допустимо най-безопасно протичане на надпреварата. Не се съмняват, че ще създадат всичко по силите си ", разяснява Раева.

" Днес за повторно дезинфекцирахме зала " Раковски " и всички стаи и коридори. Надявам се в неделя безпроблемно да се включи и Стиляна. По решение на старши треньора Валя Иванова, за всеки случай паралелно в клуба си ще се готви и София Иванова. Всичките имат доста мощни стратегии и нямат самообладание да стартират тренировки. Всеки ден се чувах с тях по телефона и Ева ми сподели: " Госпожо, към този момент нищо ми няма! Искам да стартира тренировки! " А още не беше предходна карантината. Стиляна беше същата: " Госпожо, усещам се доста добре, нищо ми няма! " Разбираемо е. Много е мъчно да упражняват и да няма съревнование. Тази година всички имат доста мощни съчетания. Много са сложни, само че е наслаждение да ги гледаш, когато ги играят без неточност. Гимнастиката безмилостно желае своето - трупане на точки! Това изисква съществено движение и динамичност, а както знаем, динамичността провокира страст. Не можеш да си поемеш мирис от детайл, след детайл... Да му мислят съдиите! Например при ансамбъла е безусловно невероятно съдията да опише компликациите в D3! Категорично. Това ще се види още на европейското. Няма човешки благоприятни условия, които да могат на практика да го създадат. Сигурна съм, че това ще провокира сериозен спор преди Олимпийските игри. При самостоятелното е допустимо. Но при ансамбъла -не! Израстването при всичките ни национални гарнитури е доста огромно. Вече на никое място не отстъпваме в компликацията. Въпросът е, че би трябвало да се изиграе без неточности. Тренираме доста и се стараем доста. Ансамбълът на контролно има над 35 оценка, а самостоятелното над 25. Девойките над 23. Но и противниците ни се стараят и търсят. Лично на мен тази гимнастика доста ми подхожда! Много! Даже с Бранимира Маркова коментирахме, че до момента в който гледаш и спираш да дишаш от напрежение и страст. Толкова е мъчно и зрелищно. Надявам се девойките да се оправят. Всъщност, това е задачата ", сподели още президентът на БФХГ.

" Аз не съм сигурна в каква посока пандемията ще промени живота ни. Нещо се случва...Нещо се трансформира, само че още е единствено силует. Неясно е. Вярвам, че надпревари ще има, само че те ще бъдат разнообразни. Как тъкмо, следва да забележим. Много имам вяра, че ще има Олимпиада, или по-точно, доста желая да има. Както и да е проведена, само че да я има. Може би слагаме началото на нов метод на организация на спорта. Не знам... Но знам, че нещо се трансформира генерално. Скоро ще разберем ", съобщи Раева.

Тя разяснява още по какъв начин се стимулират състезатели да упражняват без огромни надпревари и какви са възможностите на българките на Европейското състезание в Киев.

" Ами доживяхме такова време и би трябвало да се оправяме. Ако те желаят да се състезават и да вземат участие на огромни надпревари, не е мъчно да се стимулират. Ние започнахме да вършим контролни по-често. Имаме и други хрумвания, само че към този момент няма да ги споделям. Ако участваме и има европейско, възможностите ни са огромни. Колкото и на нашите съществени противници от Израел, Украйна и Беларус. Този спорт от дълго време има огромна конкуренция, не е както в предишното и това е най-хубавата вест за неговото настояще и бъдеще като спорт ", добави Раева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР