Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е постигнал споразумение

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е постигнал споразумение
Коментари Харесай

Напрежението се покачва! Путин праща войски към Полша

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че е постигнал съглашение с Русия за наблюдаване на границата с Полша, балтийските страни и Украйна - западните граници на Съюзната страна, оповестиха пресслужбата на президента, представена от ТАСС.

Лукашенко посочи, че е разискал въпроса с президента Владимир Путин. " Както се договорихме, границите с балтийските страни, Полша и Украйна би трябвало да бъдат следени от съветски и беларуски военнослужещи ", сподели Лукашенко на заседание на държавното управление. " Договорихме се за това с руснаците. Няма смешка. Ситуацията там е сериозна. Най-важното е, че те стопираха да извършват споразуменията. Ние не знаем какво желаят те ", продължи той. Според него " руснаците и беларусите дружно би трябвало да управляват тази обстановка ".

Той заяви, че в Беларус през днешния ден са изпратени съветски стратегически бомбардировачи. " Трябва непрестанно да следим обстановката на границата. Нека викат, дано стачкуват. Да, това са бомбардировачи, способни да носят нуклеарно оръжие. Но ние нямаме различен избор. Трябва да виждаме какво се случва оттатък границите ни ", разяснява Лукашенко.

Министерството на защитата на Беларус заяви в четвъртък, че два съветски стратегически бомбардировача Ту-160 са изпълнили редица образователни задачи във въздушното пространство на републиката, в това число преструване на бомбардировка на авиополигон. Освен това ведомството популяризира изказване, в което обръща внимание на несъответстващото съгласно него държание на Полша, която заради рецесията с мигрантите е разположила 15 000 бойци на границата, както и бронирана техника и средства за противовъздушна защита. Според управлението на министерството тези дейности повече наподобяват на основаването на ударна група войски и са в прорез с двустранните съглашения сред Варшава и Минск.

Ройтерс цитира изказване на беларуското министерство на защитата, в което се споделя, че в отговор на скупчването на полски военни сили покрай границата, то ще би трябвало да вземе съответни ответни ограничения, както независимо, по този начин и дружно със стратегическия си сътрудник Русия. " Няма да насочваме военни закани като съседите ни. Системата, основана за отговор на сходни офанзиви, ни разрешава да създадем всичко за отбраната на суверенитета и независимостта на страната ", приключва изказването.

Изявлението наподобява на редица сходни изявления на водача на Беларус от последните дни, в които той предизвести за вероятен боен спор, само че акцентира, че Минск не желае това да се случи, отбелязва Ройтерс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР