Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов обяви, че

...
Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов обяви, че
Коментари Харесай

Руди Гела с провал, не намерил нищо нередно във федерацията по джудо

Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов разгласи, че 2022 година е била сполучлива
Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов разгласи, че 2022 година е била сполучлива. Днeс той награди най-хубавите състезатели на специфична гала, а състезател номер 1 стана европейският първенец до 23 години Марк Христов.

" Годината е сполучлива в чисто състезателен проект, в спортния вид не мога да имам искания към момчетата и към девойките. Но знаете, че в огромния спорт няма страна в света, която да прави спорт без финансиране. Аз съм го казвал неведнъж, че тези девойки и момчета, както и техните треньори са герои в спокойно време. Тези средства, при неглижирането като цяло, само че това не е единствено за спорта джудо, защото сега наградихме десетте най-хубави джудисти, знаете това е цялостна политика. И това, което споделя в последните няколко месеца министър Лечева, аз го адмирирам и се надявам да има чуваемост и в служебното държавно управление и от сътрудниците в Народното събрание, тъй като няма нация, която да се развива без спорт. Защото спортът е здраве, дисциплинираност и усърдие. Няма метод да възпитаваме младежи на усърдие, в случай че те са на улицата, в дискотеката и не се занимават с безусловно нищо ", сподели Стоилов.

Той разгласи, че задачата на федерацията е да има тим на олимпийските игри в Париж 2024.

" За тази година Европейското състезание мъже и дами го поставям на пиадестала, тъй като българското джудо в никакъв случай не е имало толкоз сполучливо класиране. След това Европейското състезание за мъже до 23 години, не сме имали може би от 12 години такива медали, да не кажа повече. Говоря златен орден и бронзов. Ние към този момент имаме тим, което е концепцията от началото на тези четири години и половина, откогато съм отпред на федерацията. Искахме да имаме тим, а не двама състезатели ", добави той.

Федерацията е била обект на четири инспекции от някогашния министър на спорта Радостин Василев, които са минали без забележки.

" Проверките са инспекции. Никой няма право да се оплаква от инспекции, само че когато има наклонност, тъй като това не е загадка, без значение от аргументите, не е в този момент моментът да се приказва за тях. Аз съм супер благополучен от инспекциите, тъй като демонстрираме още един път освен на проверяващите органи, освен на Министерството и на Национална агенция за приходите, по какъв начин би трябвало да се работи в една федерация. В това отношение съм доста удовлетворен, тъй като когато няма инспекции не може да кажеш нищо, а в този момент е ясно всичко. Тук обаче инспекциите са тенденциозни, а в този момент, когато имаме половината година без пари, аз дори не знам какво ми ревизират Европейското състезание. Не приказваме, че сумата, която имахме право по закон да получим, няма да я кажа, 50 % по-малко и все пак имаме прелестни триумфи и най-важното и от Европейската и от Световната федерация писаха специфични писма до Министерството на спорта и до мен като президент на федерацията за прелестното осъществяване. Иначе за момчетата и за девойките няма както да приказваме, те се оправят ослепително ", разяснява още Стоилов.

2023-а е предолимпийска година, а към момента няма изясненост по отношение на финансирането на спорта.

" Предолимпийската година занапред почва. Вече има е диалози, аз още веднъж наблягам, че министър Лечева освен към федерацията по джудо, а виждам към всички федерации, е с отворени порти в нейния кабинет и най-много тя схваща от спорт. И когато човек има отношение е доста по-важно от самите финанси, тъй като виждаш, че човек те схваща. Ние също разбираме къде живеем, разбираме, че няма парламент, че има служебно държавно управление... само че когато имаш схващане и виждаш, че някой не схваща, има защо да работиш. В момента средствата, ще се върна на октомври месец, до септември всичко беше изхарчено, естествено целево, в това, което ни дава страната. До момента сме 250 хиляди лв. лични средства, разбирайте, че нито щеше да има Европейско състезание за мъже до 23 години и да имаме два медала, нито присъединяване на " Мастърс " в Израел, който ни следва...  Нищо нямаше да имаме, в случай че не са личните ни средства. Междувременно, ние отделихме средства, с цел да наградим тези момчета и девойки, които взеха медали и се класираха на призови места и естествено мислим за следващата година. В момента караме на лични средства и на мускули, само че това, в случай че на някой го кажем... то естествено се регистрира, тъй като ние даваме доклад на Министерството. Независимо от техните средства ние демонстрираме както вършим в допълнение. Ако не е работата на екипа на федерацията, сме за на никое място ", сподели Румен Стоилов.

" Преди да дойдем тук имахме Управителен съвет, на който обясних, че ние би трябвало да съберем в допълнение средства, тъй като никой не знае дали ще имаме бюджет от 1 януари и какъв ще бъде, а надпреварите предстоят. Ние имаме олимпийска подготовка и тези състезатели би трябвало да се приготвят. Олимпийската подготовка е в София, доказана е към този момент и ние можем да участваме с 20 индивида. Тези състезатели ще икономисат средства, в случай че би трябвало да ги заведем в чужбина да вземем за пример, и това, когато вършим финансовите проекти ние го отчитаме. Защото каквото остане от тези огромни надпревари, те отиват за спорт, а ние вършим Европейско състезание за мъже и дами и едвам го изкарваме с няколко хиляди лв. от горната страна. И най-после, желая да пожелая здраве и шанс на нашите състезатели ", приключи президентът на федерацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР