Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов обяви, че

...
Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов обяви, че
Коментари Харесай

Руди Гела пратил четири проверки на федерацията по джудо, тя е изрядна

Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов разгласи, че 2022 година е била сполучлива за централата. Днс той награди най-хубавите състезатели на специфична гала, а състезател номер 1 стана европейският първенец до 23 години Марк Христов.

" Годината е сполучлива в чисто състезателен проект, в спортния вид не мога да имам искания към момчетата и към девойките. Но знаете, че в огромния спорт няма страна в света, която да прави спорт без финансиране. Аз съм го казвал неведнъж, че тези девойки и момчета, както и техните треньори са герои в спокойно време. Тези средства, при неглижирането като цяло, само че това не е единствено за спорта джудо, защото сега наградихме десетте най-хубави джудисти, знаете това е цялостна политика. И това, което споделя в последните няколко месеца министър Лечева, аз го адмирирам и се надявам да има чуваемост и в служебното държавно управление и от сътрудниците в Народното събрание, тъй като няма нация, която да се развива без спорт. Защото спортът е здраве, дисциплинираност и усърдие. Няма метод да възпитаваме младежи на усърдие, в случай че те са на улицата, в дискотеката и не се занимават с безусловно нищо ", сподели Стоилов.

Той разгласи, че задачата на федерацията е да има тим на олимпийските игри в Париж 2024.

" За тази година Европейското състезание мъже и дами го поставям на пиадестала, тъй като българското джудо в никакъв случай не е имало толкоз сполучливо класиране. След това Европейското състезание за мъже до 23 години, не сме имали може би от 12 години такива медали, да не кажа повече. Говоря златен орден и бронзов. Ние към този момент имаме тим, което е концепцията от началото на тези четири години и половина, откогато съм отпред на федерацията. Искахме да имаме тим, а не двама състезатели ", добави той.

Федерацията е била обект на четири инспекции от някогашния министър на спорта Радостин Василев, които са минали без забележки.

" Проверките са инспекции. Никой няма право да се оплаква от инспекции, само че когато има наклонност, тъй като това не е загадка, без значение от аргументите, не е в този момент моментът да се приказва за тях. Аз съм супер благополучен от инспекциите, тъй като демонстрираме още един път освен на проверяващите органи, освен на Министерството и на Национална агенция за приходите, по какъв начин би трябвало да се работи в една федерация. В това отношение съм доста удовлетворен, тъй като когато няма инспекции не може да кажеш нищо, а в този момент е ясно всичко. Тук обаче инспекциите са тенденциозни, а в този момент, когато имаме половината година без пари, аз дори не знам какво ми ревизират Европейското състезание. Не приказваме, че сумата, която имахме право по закон да получим, няма да я кажа, 50 % по-малко и все пак имаме прелестни триумфи и най-важното и от Европейската и от Световната федерация писаха специфични писма до Министерството на спорта и до мен като президент на федерацията за прелестното осъществяване. Иначе за момчетата и за девойките няма както да приказваме, те се оправят ослепително ", разяснява още Стоилов.

2023-а е предолимпийска година, а към момента няма изясненост по отношение на финансирането на спорта.

" Предолимпийската година занапред почва. Вече има е диалози, аз още веднъж наблягам, че министър Лечева освен към федерацията по джудо, а виждам към всички федерации, е с отворени порти в нейния кабинет и най-много тя схваща от спорт. И когато човек има отношение е доста по-важно от самите финанси, тъй като виждаш, че човек те схваща. Ние също разбираме къде живеем, разбираме, че няма парламент, че има служебно държавно управление... само че когато имаш схващане и виждаш, че някой не схваща, има защо да работиш. В момента средствата, ще се върна на октомври месец, до септември всичко беше изхарчено, естествено целево, в това, което ни дава страната. До момента сме 250 хиляди лв. лични средства, разбирайте, че нито щеше да има Европейско състезание за мъже до 23 години и да имаме два медала, нито присъединяване на " Мастърс " в Израел, който ни следва...  Нищо нямаше да имаме, в случай че не са личните ни средства. Междувременно, ние отделихме средства, с цел да наградим тези момчета и девойки, които взеха медали и се класираха на призови места и естествено мислим за следващата година. В момента караме на лични средства и на мускули, само че това, в случай че на някой го кажем... то естествено се регистрира, тъй като ние даваме доклад на Министерството. Независимо от техните средства ние демонстрираме както вършим в допълнение. Ако не е работата на екипа на федерацията, сме за на никое място ", сподели Румен Стоилов.

" Преди да дойдем тук имахме Управителен съвет, на който обясних, че ние би трябвало да съберем в допълнение средства, тъй като никой не знае дали ще имаме бюджет от 1 януари и какъв ще бъде, а надпреварите предстоят. Ние имаме олимпийска подготовка и тези състезатели би трябвало да се приготвят. Олимпийската подготовка е в София, доказана е към този момент и ние можем да участваме с 20 индивида. Тези състезатели ще икономисат средства, в случай че би трябвало да ги заведем в чужбина да вземем за пример, и това, когато вършим финансовите проекти ние го отчитаме. Защото каквото остане от тези огромни надпревари, те отиват за спорт, а ние вършим Европейско състезание за мъже и дами и едвам го изкарваме с няколко хиляди лв. от горната страна. И най-после, желая да пожелая здраве и шанс на нашите състезатели ", приключи президентът на федерацията.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР