Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който в сряда започна четиридневната

...
Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който в сряда започна четиридневната
Коментари Харесай

Президентът на Аржентина ще се срещне с Мъск в САЩ

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който в сряда стартира четиридневната си аудиенция в Съединени американски щати, през днешния ден ще има среща с софтуерния милиардер Илон Мъск  Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на британски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, откривател,. Срещата идва в миг, в който държавното управление на Милей се стреми да получи парични средства за възобновяване на аржентинска стопанска система, изпитваща съществени усложнения, съобщи Асошиейтед прес.

Популисткият президент стартира четиридневното си пътешестване от Маями, където живее една от най-многобройните аржентински диаспори в Съединени американски щати и където е домът на футболната суперзвезда Лионел Меси. На закрито за пресата събитие клонът на хасидската група " Хабад-Любавич " в Маями награди президента и сестра му Карина Милей, която е и президентски консултант, за " неуморните им старания за Израел ". Церемонията се състоя в локална синагога.

Днес Милей ще прегледа цех на " Тесла "   - компанията за електрически коли на Мъск.

Това е трето пътешестване на Милей до Съединени американски щати единствено за четири месеца като президент. То идва идва в миг, когато аржентинският водач преориентира аржентинската външна политика в посока на подсилване на стратегическия съюз със Съединени американски щати.

Милей и Мъск,  които са известни с хапливия си изказ, с дръзкото си ръководство и с неприязънта си към несъразмерните пълномощия на държавното управление, в предишното са изразявали взаимно удивление. Преди встъпването си в служба през декември предходната година Милей похвали Мъск като " икона на свободата ". Мъск от своя страна се възхити на речта на Милей, в която той разкритикува социализма и която той произнесе на Световния стопански конгрес в Давос. 

Със своите големи минерални ресурси Аржентина има какво да предложи на Мъск, преобладаващ състезател в автомобилната промишленост, който назовава " нов нефт " лития, една незаменима за батериите на електрическите автомобили суровина. Политиката на свободния пазар на Милей породи очаквания в Съединени американски щати, че металът и други извънредно нужни първични материали като лития могат да бъдат добивани в Аржентина, което ще прекъсне превъзходството на Китай във веригата за доставки на акумулатори. По-рано тази година администрацията на Байдън съобщи, че изследва опциите за вложения в аржентински литий.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР