Президентът Георги Иванов има право да помилва ГруевскиНали си спомняте

...
Президентът Георги Иванов има право да помилва ГруевскиНали си спомняте
Коментари Харесай

Едмон Дантес от Скопие

Президентът Георги Иванов има право да помилва Груевски


Нали си спомняте кой е Едмон Дантес? Емблематичната фигура на марсилския моряк, наклеветен от своите другари, излежава дълги години незаслужено в пандиза на остров Иф, с цел да избяга с ловкост и да се трансформира в изобилно богатия граф Монте Кристо. Който, несъмнено, си разчиства сметките със своите врагове, запазвайки обаче възприятието си на правдивост и човещина.

Цялата история на Едмон Дантес, съчинена от Александър Дюма-баща, има своя сантиментален ореол. Затова историята се чете и толкоз хора, знам го, желаят да се припознаят като някакви съвременни Граф Монте Кристов-ци. Не е подобен казусът обаче с някогашния водач на ВМРО-ДПМНЕ и досегашен министър председател Никола Груевски. На него му следва да влезе в пандиза, с цел да излежи първата си, към този момент произнесена от Основния съд в Скопие и доказана от апелационните инстанции, присъда от две години. Заради покупката на висококласен блиндиран автомобил, марка „ Мерцедес ”, който той имал желание да употребява като персонален. Срокът Груевски да потропа на вратите на следствения затвор в ромския квартал на Скопие Шуто Оризари, тече от 9 ноември, петък. Всички опити на някогашния министър председател да апелира осъществяването на това разпореждане за влизане в килията бяха отхвърлени. Очевидно, правосъдните управляващи, които Груевски контролираше изцяло, когато беше министър председател, към този момент са „ взели завоя ” и нямат никакво желание да създадат компромис с него.

Разбира се, че Груевски помоли излежаването на присъдата да бъде отсрочено, като употребява за причини към този момент известни и известни прецеденти в правосъдната процедура. Ето един, който ми е прочут от близко – някогашният министър на защитата и някогашен министър председател от Социалдемократическия съюз до 2006 година, в този момент професор в Скопския университет и учител по римско право и изразителност Владо Бучковски беше посетител на лекторията за Македония, която моята невзискателност води в Македонския теоретичен институт. Бучковски изнесе ослепителен разбор на обстановката преди референдума на 30 септември, към него имаше доста въпроси, само че никой не посмя или правилно не изиска да го попита по какъв начин по този начин като има присъда от няколко години затвор, той е на независимост и си прави преподавателската работа напълно свободно. След дълго правосъдно дирене професорът бе наказан по времето на Груевски поради вменена виновност, че нелегално е доставил елементи за ремонт на подарените от България на Македония през 1999 година танкове. Или най-малко за тези, които останаха след рязането им за скрап или препродажбата им. Помните този случай… Бучковски, в последна сметка получи своята присъда, само че помоли съдът да отсрочи нейното излежаване с аргумента, че професорът има студенти, които го чакат в залата да им приказва за същността на римското право, основа на всички права след това… И ето, пристигна в София и се държа като същински научен академик и политик.

Никола Груевски пък се аргументира, че е народен представител и че желае да си прави депутатската работа в Народното събрание. На всичко от горната страна правел тежък теоретичен труд, за който му трябвало време и успокоение. Това пък послужи скопските шегобийци да го репликират, че, о-о-о, в пандиза успокоение и време колкото искаш. И в този момент въпросът стои по този начин: дали Груевски ще седне в килията като народен представител, или като елементарен жител. Когато този текст види бял свят, към този момент ще се знае решението на профилираната парламентарна комисия по мандатните въпроси, която ще е решила дали да внесе в пленарната зала предложение за лишаване на мандата на Груевски. Ако го одобри и го внесе, обстановката става извънредно забавна и бих споделил, симптоматична.

Защо? Ами, тъй като възможното предложение за лишаване на мандата на Груевски би трябвало да бъде признато с болшинство от две трети от гласовете. Толкова, колкото бяха нужни на премиера Зоран Заев с цел да стартира парламентарната процедура за конституционните промени, без които няма да има участие в НАТО и в Европейския съюз. На Заев му бяха нужни осем гласа от опозицията, плюс неговите 72, с цел да прокара това значимо решение. Осмината към този момент образуваха своя обособена парламентарна група, само че няма никаква сигурност, че ще поддържат предлагането за отнемането на мандата на Груевски. По-скоро упованията са таман противоположните. Осмината обществено обявиха, че няма да го създадат, тъй че, вносителите да си вършат сметката. Дали това е някакъв знак за отрезвяване, дали е – въпреки всичко, жест към Груевски, който им беше партиен водач, а на някои от тях и министър председател – да вземем за пример, някогашната министърка на културата Елисавета Канчевска-Милевска. Или пък просто желаят да дадат знак, че „ онази ” поддръжка за конституционните промени си е заслужавала поради огромния залог за бъдещето на страната им. Има някаква логичност, само че в последна сметка съвсем несъмнено е, че Груевски ще си остане народен представител. Друг е въпросът, че в случай че в действителност отиде в пандиза за две години, това ще значи, че ще влезе в различен проблем, съгласно който мандат на делегат се лишава, в случай че той не се явява на работа в Народното събрание в продължение на шест месеца. Две години са четири пъти повече от шест месеца, нали? Тогава всички други причини отпадат…

Е, добре де, дали е делегат или не, веднага като това няма изключително значение сега, ще влезе ли въпреки всичко Груевски в Шутка? А-а-а, още не сме разкрили най-сериозния му коз, мисля си аз. А той се назовава Георге Иванов и към момента е президент на Република Македония. Той има право като държавен глава да помилва Груевски, както към този момент го направи преди две години, когато подписа декрет за аболицията на 56 индивида, сред които и Груевски. Спомняте си, това бе искрата, която подпали гнева на македонците и те излязоха на улиците и площадите и не се върнаха вкъщи, до момента в който не падна властта на Груевски. Иванов дължи поддръжка на някогашния министър председател, най-малкото поради това, че на два пъти Груевски го предложи, и на процедура, че изборната машина на ВМРО-ДПМНЕ, ръководена от съветника му Мартин Протугер, го направи държавен глава за два петгодишни мандата.

И в този момент – внимание! За какво мислите Специалната прокуратура, която проверява случаите на корупция във властта и на корист със служебното състояние на режима на Груевски, разгласи, че стартира авансово произвеждане за наказателно гонене на президента Иванов. Мотив – нарушаване на конституцията поради отхвърли му да подпише и да пусне в осъществяване два закона: единият – за приложимост на езиците, и вторият, за Договора от Преспа сред Македония и Гърция. И двата документа бяха утвърдени, и двата Иванов ги върна, те още веднъж бяха гласувани в Народното събрание със законното нормално болшинство, само че президентът и до момента не желае да ги подпише. Това противоречало на съвестта му и на предизборната му стратегия за втория му мандат, в която пишело, че няма да поддържа каквато и да е смяна на конституционното име на страната – Република Македония. Специалната прокуратура показва обществено, че събира документи, с които да се обоснове и стартира наказателно произвеждане против Иванов, съперниците на президента, а те никак не са малко, предостатъчно потриват ръце и хвърлят по едно око в Наказателния кодекс, където написа, че за сходно закононарушение се поставят пет години затвор. Глупости, несъмнено, сигурен съм, че Иванов ще остане на поста си до април идната година, когато са изборите за нов държавен глава. Но тази шумотевица явно я има, с цел да го предизвести да внимава при потреблението на пълномощията си като президент, включително и най-много във връзка с Груевски. Нещо да кажете за потреблението на правосъдната система от управляващите като политическо оръжие?
А за какво в заглавието съпоставих Груевски с Едмон Дантес? Ами, тъй като двете години от първата присъда на някогашния министър председател са единствено началото. Има още четири, към този момент, каузи против него, които могат да го трансфорат в пандизчия толкоз дълго, колкото марсилският моряк лежа на остров Иф.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР