Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ са ликвидирали всички свои

...
Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ са ликвидирали всички свои
Коментари Харесай

Байдън: САЩ ликвидираха запасите си от химически оръжия

Президентът Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати са ликвидирали всички свои ресурси от химически оръжия. Той още веднъж упрекна Русия и Сирия в " недекларирани стратегии " за химически оръжия. Москва неведнъж е отричала сходни обвинявания, съобщи Агенция Франс Прес.


" Днес с горделивост разгласявам, че Съединени американски щати безвредно унищожиха последния арсенал от този ресурс, с което се приближихме с една стъпка към свят, свободен от ужасите на химическите оръжия ", съобщи президентът в изказване на уеб страницата на Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че за първи път " интернационален орган е удостоверил унищожаването на цяла категория оръжия за всеобщо заличаване ". Той благодари на американците, които са взели участие в работата по ликвидирането на химическите оръжия.

Джо Байдън също по този начин прикани други страни да се причислят към Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, а Русия и Сирия да се " върнат към съблюдаване " на нейните разпореждания.

Конвенцията за възбрана на химическите оръжия влезе в действие през 1997 година Страните по нея се задължават да не създават или употребяват такива оръжия и да унищожат всички ресурси. Понастоящем повече от 190 страни са страни по Конвенцията, в това число Съединени американски щати и Русия. Москва заяви за цялостното очистване на запасите през 2017 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР