Президентът Джо Байдън в четвъртък изтъкна пред националните лидери и

...
Президентът Джо Байдън в четвъртък изтъкна пред националните лидери и
Коментари Харесай

Байдън казва на лидерите на Азиатско-тихоокеанския регион, че САЩ „няма да отиват никъде“, тъй като изглежда да изгради икономически връзки

Президентът Джо Байдън в четвъртък посочи пред националните водачи и основните изпълнителни шефове, присъстващи на срещата на върха в Азиатско-тихоокеанския район, че Съединените щати са ангажирани с високи стандарти в търговията и с партньорства, които ще бъдат от изгода за стопанските системи в Тихия океан.

„ Няма да вървим на никое място “, съобщи той.

След срещата си с китайския президент Си Дзинпин, Байдън също сподели на бизнес водачи, че Съединени американски щати „ понижават риска и диверсифицират “, само че не „ отделят “. от Пекин.

Но той не пести думи, като загатна, че Съединени американски щати и приятелите им в Тихия океан могат да предложат на бизнеса по-добър вид от Китай.

Той означи също, че американските стопански системи са вложили към 50 милиарда $ в друга Азиатско-тихоокеанска стопанска система Икономики за съдействие през 2023 година, в това число в технологиите за чиста сила, авиацията и киберсигурността.

„ Това не е всичко кумбая, само че е просто “, сподели Байдън. „ Имаме действителни разлики с Пекин, когато става въпрос за поддържане на обективни и равни стопански условия и отбрана на вашата интелектуална благосъстоятелност. ”

Байдън се опита да изпрати ясно обръщение за американското водачество, до момента в който бизнес водачите се борят с рисковете от правенето на бизнес в разгара на войни в Близкия изток и Европа и към момента разтърсена стопанска система след пандемията.

Той също беше прекарвайки време в четвъртък, с цел да уведоми индо-тихоокеанските водачи, че Съединени американски щати се ангажират да поддържат икономическите връзки в целия район.

По-късно Байдън театралничи за обичайна „ фамилна фотография “ с други водачи на АТИС, групата, която включва 21 стопански системи. < p> В своите забележки към основните изпълнителни шефове Байдън се опита да подчертае напъните на администрацията си да ускори връзките с района. Членовете на APEC са вложили 1,7 трилиона $ в стопанската система на Съединени американски щати, поддържайки към 2,3 милиона американски работни места.

Американските компании от своя страна са вложили към 1,4 трилиона $ в стопанските системи на APEC.

По-късно, по време на диалози с водачите на APEC на работен обяд, Байдън приказва за напъните, финансирани от неговия Закон за понижаване на инфлацията за възстановяване на устойчивостта, изменението на климата и инфраструктурата за чиста сила в Съединени американски щати.

„ Насърчавам всички към тази маса също да подхващат решителни национални дейности “, сподели Байдън. „ Ще отнеме всички нас, с цел да посрещнем този миг. “

Съединени американски щати не са били домакини на годишната среща на върха на водачите — стартирана през 1993 година от президента Бил Клинтън — от 2011 година Групата се срещна виртуално през 2020 година и 2021 година заради пандемията от ковид.

Лидерите се събраха в Банкок предходната година, само че Байдън пропусна срещата на върха, тъй като внучката му се омъжваше, и той изпрати вицепрезидента Камала Харис на негово място.

Годишната конференция на водачите събира ръководители на народи и други висши стопански и дипломатически водачи.

Байдън сподели на тези, които се събраха в сряда вечерта на празненството за добре пристигнали - в това число представителят на Русия, вицепремиерът Алексей Оверчук - че днешните провокации са разнообразни от тези, пред които са били изправени предходните водачи на АТИС.

Байдън също се опита да подчертае, че се стреми да ръководи отговорно обтегнатите връзки на Съединените щати с Китай един ден, откакто той и Си седнаха за повече от четири часа диалози в буколичното имение Филоли отвън Сан Франциско.

„ Стабилни връзки сред двете най-големи стопански системи в света е положително освен за двете стопански системи, само че и за света “, сподели Байдън. „ Стабилна връзка. Добре е за всички. “

Демонстрациите в и към APEC продължиха в четвъртък. Часове преди водачите да се съберат в Moscone Center за срещата на върха, протестиращите призоваваха за преустановяване на огъня във войната Израел-Хамас бяха арестувани от полицията, откакто затвориха целия трафик по главен мост за пътешестване до Сан Франциско.

След десетилетия търговия, построена върху предпоставката за поддържане на ниски цени, достъп до нови пазари и максимизиране на облагите, доста компании в този момент намират уязвим световен стопанска система.

Конфликтите Русия-Украйна и Израел-Хамас не оказват помощ на нещата.

Пандемията от COVID-19 разкри слабостите във веригите им за доставки. Изменението на климата ускори естествените бедствия, които могат да затворят заводи.

Войната сред Израел и Хамас и отбраната на Украйна против съветската инвазия сътвориха нови финансови опасности, а новите технологии като изкуствения разсъдък могат да трансформират метода, по който фирмите оперират и да изместят служащите си.

Си също се срещна с американски бизнес водачи - при $2000 на - вечеря в сряда вечер. Това беше рядка опция за бизнес водачите да чуят непосредствено от китайския президент, до момента в който търсят уточнения по отношение на разширяващите се правила за сигурност на Пекин, които биха могли да задушат задграничните вложения.

„ Китай се стреми към висококачествено развиване, а Съединените щати съживяват своите стопанска система “, сподели той, съгласно превод на британски език.

„ Има доста място за нашето съдействие и ние сме изцяло в положение да си помогнем взаимно да успеем и да реализираме печеливши резултати. “

Той алармира, че Китай ще изпрати на Съединени американски щати нови великански панди, единствено седмица откакто три от Националния зоопарк Смитсониън бяха върнати в Китай, за огромен смут на американците.

В Съединените щати, в зоопарка в Атланта, са останали единствено четири панди.

Байдън и Си схващат, че комплицираните връзки сред двете народи имат огромни световни въздействия. Тяхната среща в сряда в имение в Северна Калифорния беше частично опит да се покаже на света, че въпреки да са световни стопански съперници, Съединени американски щати и Китай не са противници, търсещи спор.

С присъщия си оптимизъм Байдън скицира визия за водачите които ръководят конкуренцията „ отговорно “, добавяйки: „ Това желаят Съединените щати и това, което имаме намерение да създадем. “

Си обаче беше по-мрачен по отношение на положението на световната стопанска система след пандемията. Икономиката на Китай остава в застой, като цените падат заради слабото търсене от страна на потребителите и бизнеса.

„ Глобалната стопанска система се възвръща, само че инерцията й остава бавна “, сподели Си. „ Индустриалните вериги и вериги за доставки към момента са под опасност от спиране и протекционизмът нараства. Всичко това са съществени проблеми. “

Длъжностни лица от Белия дом споделиха, че Байдън е бил подсилен от признаци, че американската стопанска система е в по-силна позиция от китайската и че Съединени американски щати построяват по-силни съюзи в целия Тих океан.

Част от това е посредством Индо-тихоокеанската икономическа рамка, оповестена по време на пътешестване до Токио през май 2022 година Това пристигна шест години откакто Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от Транстихоокеанското партньорство, комерсиално съглашение, подписано от 12 страни.

Новата рамка има четири съществени стълба: вериги за доставки, климат, антикорупция и търговия. Няма да има публични търговски покупко-продажби за оповестяване – етикетът „ рамка “ разрешава на Байдън да заобиколи Конгреса по всички съглашения, реализирани с 13-те страни. Работата по три от четирите стълба беше приключена.

Докато съдружниците на Съединени американски щати към момента се стремят да реализират всеобхватни търговски съглашения с Вашингтон, представители на администрацията на Байдън акцентират, че IPEF е оказал помощ на Съединени американски щати и сътрудниците да подхващат дейности доста по-бързо в сравнение с обичайните търговски съглашения.

„ Повечето търговски договаряния лишават години за довеждане докрай “, сподели Майк Пайл, заместник-съветник по националната сигурност на Байдън по интернационалната стопанска система.

„ Въпросите, които са в авангарда на световния стопански диалог, въпроси като вериги за доставки, чиста сила, положително ръководство — постигнахме съглашения към тях единствено за 18 месеца с цялостен набор сътрудници от IPEF. “

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР