Президентът Джо Байдън приветства неразрушимите американско-японски връзки, когато посрещна министър-председателя

...
Президентът Джо Байдън приветства неразрушимите американско-японски връзки, когато посрещна министър-председателя
Коментари Харесай

Байдън похвали неразрушимото партньорство с Япония


Президентът Джо Байдън приветства " неразрушимите " американско-японски връзки, когато посрещна министър-председателя Фумио Кишида на обилна среща на върха в Белия дом, на която беше разисквано доста възстановяване на връзките в региона на защитата против Китай - и беше изпълнена музика от Пол Саймън, съобщи Агенция Франс Прес.

Байдън разпъна аления килим за 66-годишния Кишида и брачната половинка му Юко, с цел да подчертае смисъла на Япония като бастион в Азиатско-тихоокеанския район против възраждащия се Пекин.

Приветствайки японския водач, Байдън съобщи, че " партньорството сред нас е неразрушимо ".

Зад помпозността на държавното посещаване се крие сериозна работа - двамата водачи ще показват проекти за преструктуриране на военното командване на Съединени американски щати в Япония - най-голямото усилване на съдействието в региона на защитата от 60-те години на предишния век насам - с цел да може то да реагира по-бързо на заканите.

Кишида и Байдън трябваше да дадат взаимна конференция в Розовата градина на Белия дом в 12:30 ч.

Първата дама Джил Байдън, която даде предварителна информация за тържествената държавна вечеря, с която ще завършат събитията денем, съобщи, че визитата ще " означи процъфтяващото другарство сред Съединените щати и Япония ".

" Нашите народи са сътрудници в свят, в който избираме съзиданието пред разрушението, мира пред кръвопролитието и демокрацията пред автокрацията ", сподели тя пред кореспонденти.

Посещението акцентира смисъла, което Байдън отдава на построяването на съюзи против страни като Китай, Русия, Северна Корея и Иран, в един все по-несигурен свят, разтърсван от войните в Газа и Украйна.

" Ще преценим, че това ще бъде забележителна и историческа среща на върха ", съобщи почитан чиновник на американската администрация пред кореспонденти преди визитата.

Байдън ще бъде хазаин и на първата тристранна среща на върха сред Япония, Филипините и Съединени американски щати, чиято цел е да задълбочи съюзите им в изискванията на ескалиращо морско напрежение с Китай.

Над водачите на Съединени американски щати и Япония ще виси трънливата тематика за японското усвояване на US Steel - договорка, на която Байдън се опълчва, защото е изправен пред тежка борба за преизбиране против протекционисткия, десен някогашен президент Доналд Тръмп. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР