Президентът Джеймс А. Гарфийлд лежеше в пълното с плъхове болнично

...
Президентът Джеймс А. Гарфийлд лежеше в пълното с плъхове болнично
Коментари Харесай

Да убиеш президента „по американския начин“

Президентът Джеймс А. Гарфийлд лежеше в цялостното с плъхове болнично крило на Белия дом с патрон в тялото. Минали са седмици от момента, когато нападателят му стреля по него и към този момент повече от дузина лекари се надпреварват да го спасят. Ден след ден, летните температури се доближаваха до 37 градуса и в блатата към Вашингтон летяха от ден на ден комари. Четирима чиновници на Белия дом неотдавна се разболяха от малария, както и първата дама – Лукреция Гарфийлд. Инфекциите на президента се разпространяваха, треската му се появява и изчезва и сърцето му стартира да отслабва. Той го усеща най-много в долните си крака – острите чувства, които оприличава на „ нокти на тигър “, го хващаха постоянно. Помощници край леглото му свидлив неговите крайници и прасци с всички сили, с цел да облекчат болката.

„ Да, аз в известна степен пострадвам “, сподели той на един от присъстващите. „ Предполагам, че тигрите се връщат, само че нормално не остават дълго. Не се тревожи, момче! “

Трите му най-големи деца – Хари, Джеймс и Моли, всички младежи, са отведени в стаята му за визити, посъветвани да водят по-голямата част от диалога и да не приказват за нищо неприятно, с цел да не утежнят положението на татко си. Лекарите обезверено сондираха корема на Гарфийлд с нестерилизирани принадлежности и немити ръце в търсене на патрона, който се бе настанил безобидно в меката тъкан покрай прешлените му. Такава огнестрелна рана през днешния ден ще изисква не повече от няколко дни в болничното заведение. Но 20-ият президент на Съединените щати се е насочил бързо и несъмнено към гибелта си.

 James Abram Garfield, photo portrait seated

Джеймс А. Гарфийлд

Чарлз Джулиъс Гуйто, душевен неустойчив 41-годишен юрист, дебне Гарфийлд месеци по-рано, с цел да го простреля на жп гарата Балтимор и Потомак във Вашингтон на 2 юли 1881 година Въпреки че Гуйто устоя адвокатския изпит и употребява пари от наследството си, с цел да сътвори адвокатска адвокатска фирма в Чикаго, той в никакъв случай не съумява да се развие оттатък събирането на отговорности и се сблъсква с проблеми повече от един път поради обири на събраните суми. Насочвайки се към политиката, Гуйто написва тирада в поддръжка на някогашния президент Юлисис Грант като претендента на Републиканската партия за изборите през 1880 г. Когато Гарфийлд изненадващо получава номинацията, Гуйто редактира речта си към Гарфийлд и я чете няколко пъти пред дребна аудитория. След изборите той попада под заблудата, че е виновен за успеха на Гарфийлд над демократа Уинфийлд Скот Ханкок и незабавно стартира да притиска новия президент да го назначи за дипломат в Австрия.

„ Предстои ми да се оженя за богата наследница от този град – написа Гуйто на Гарфийлд – „ и двамата с нея считаме, че дружно можем да представим тази нация с достолепие. Вярвам, че ще обърнете внимание на това приложение. “ Няма обаче никаква наследница и Гуйто разполага едвам с няколко $. Той още веднъж написа, с цел да желае пост в Париж, който той твърди, ще му подхожда по-добре. Нито една от молбите му не получава отговор – нещо, което, признава Чарлз, „ ме нарани доста тежко “. Той се мести във Вашингтон, където отсяда от хотел на хотел без да заплаща. Прекарва по-голямата част от дните си в парк Лафайет против Белия дом и по всичко проличава, че към този момент е решен да убие президента.

 Charles J Guiteau

Чарлз Джулиъс Гуйто

Той също обмисля и стилето (ножът, не обувките с токчета), само че признава, че президентът е прекомерно мощен, с цел да се приближи толкоз близо с нож. Гарфийлд „ би изтръгнал живота от мен с един удар “, сподели той. Най-накрая се стопира на револвер, с който „ мога да се прокрадна зад него и да го гръмна в главата или в сърцето “.

 Guiteau's pistol

Скеч на револвера на Гуйто

Гуйто е сигурен, че ще го заловен: „ Разбира се, че щях да бъда екзекутиран, само че какво от това, когато ще стана вечен и за мен ще приказват всички последващи генерации? “ Той взема назаем малко пари от собствен другар и дава 10 $ за хубав револвер British Bull Dog. Той избира този револвер, тъй като счита, че ще наподобява добре в галерия след убийството на президента. Той се упражнява да стреля в една ограда и в последна сметка заключава, че е по-добър стрелец, в сравнение с си е мислил.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР