През зимата на 2016 кореспондентът на Гардиън“ Арва Мадави преживява

...
През зимата на 2016 кореспондентът на Гардиън“ Арва Мадави преживява
Коментари Харесай

Играта за световно господство

През зимата на 2016 кореспондентът на „ Гардиън “ Арва Мадави претърпява нещо като Фейсбук рецесия, откакто е прекарала три дни в обществената мрежа и осъзнава, че се нуждае от помощ.

Все отново да скъсаш с Фейсбук не е по никакъв начин елементарно. Всички ние се майтапим със зависимостта си от обществените мрежи, само че рядко одобряваме това за същинско пристрастяване, което съществено може да навреди на здравето ни. В последна сметка не е незаконно потреблението на обществените мрежи. И най значимото на никое място не е казано „ Фейсбук вреди на вашето здраве “ или „ бременните дами би трябвало заобикалят Instagram “.

Много от нас смятат, че инспекцията на обществените мрежи по няколко пъти дневно е обикновено, споделя Мадави. Статистиката приказва сама за себе си: месечната публика на Фейсбук е 2 милиарда консуматори. През 2016 година, компанията е пресметнала, че хората прекарват приблизително във Фейсбук, Instagram и Messenger по 50 минути дневно. Днес тази цифра е може би равна на час.

Това е по този начин, тъй като за нас, стоящите в обществените мрежи, е мъчно да се разберем, че навикът да превъртаме непрекъснато лентата с новините е проблем. През 2014 година Арва Мадави, работейки за рекламния бизнес, посещава централата на Фейсбук. Менаджерите по продажбите обстойно й описват какъв брой и какви данни са събирали за потребителите на обществената мрежа и по какъв начин са ги употребявали, с цел да принуждават хората да кликат върху рекламите. „ Беше ужасно. Оттогава не съм разгласила никаква персонална информация във Фейсбук. Трябва да започнете да възприемате Фейсбук като система за персонално наблюдаване, а не като обществена мрежа “ написа тя в публикацията си за вестника. Въпреки това, Мадави продължава да употребява Фейсбук и другите обществени мрежи. Тя безмилостно сканира Фейсбук и Инстаграм доста пъти дневно и прекарва часове в Twitter. „ Това не беше просто загуба на време. Навикът да заставам в обществените мрежи стартира да оказва психическо влияние върху мен. Постепенно разбрах, че потреблението на обществените мрежи е един тип мазохизъм. Когато бях болна, разгледах фотосите на други хора с техния „ съвършен “ живот и се усещах още по-зле. Сравнявайки себе си с другите, започнах да мисля за нуждата да бъда като всички тях, нещо, което в никакъв случай не съм правила преди. “

Мадави се пробва да напусне Фейсбук и открива, че обществената мрежа не толкоз елементарно освобождава потребителите. Няколко кликвания отиват единствено за намиране на страницата с бутона за деактивиране на профила. С кликване върху него и повторното въвеждане на паролата, потребителят е изправен пред обстоятелството, че Фейсбук демонстрира фотоси на неговите „ другари “ и предлага и на тях да им бъде изпратено известие. След това обществената мрежа желае да се изясни повода за деактивирането и Мадави написа: „ Прекарах прекомерно доста време във Фейсбук “, само че обществената мрежа й предлага да понижи броя на изпратените до нея известия и електронни писма. След като отхвърля, Мадави още веднъж натиска бутона за дезактивиране и още веднъж мрежата я пита дали е сигурна. В последна сметка процедурата за деактивиране на акаунта й лишава 10 кликвания, само че деактивирането на практика не значи нищо. „ За да активирате профила си още веднъж, би трябвало единствено да въведете потребителското си име и паролата си и може още веднъж да употребявате Фейсбук. Изключително мъчно е да изтриете вечно акаунта си “ написа Мадави.

Намалявайки използването на Фейсбук и Instagram, тя открива с облекчение: „ Спрях да се съпоставям с другите и започнах да се усещам доста по-щастлива. Престанах да се безпокоя от самото начало. Непрекъснатият поток от вести, умножени от обществените мрежи, елементарно могат да нарушат вашата душeвност. “

Разбира се, обществените мрежи имат и своите преимущества и носят наслаждение и изгода, стига използването им да е умерено и в това е казуса. Социалните мрежи са проектирани по този начин, че да пристрастяват и защото фирмите събират от ден на ден и повече данни за потребителите, зависимостта им става все по-силна.

Преди да се откаже от Харвард, Марк Зукърбърг е учил логика на психиката и Фейсбук е по скоро обществено, в сравнение с компютърно програмиране. „ Тази мрежа е основана, с цел да употребява човешките недостатъци “, признава първият президент на Фейсбук Шон Паркър в изявление за Axios през ноември предходната година.

Той изяснява, че още с появяването на Фейсбук, основателите му са се борили по какъв начин да привлекат доста от времето и вниманието на потребителите. За тази цел измислят бутона „ Харесва ми “. „ Това е като инжектиране с допамин и предизвиква потребителите да изтеглят от ден на ден и повече наличие. Това е взаимозависимост от обществена оценка и противоположна връзка и е тъкмо това, което хакер като мен може да измисли, тъй като обществената мрежа употребява уязвимостта на човешката логика на психиката и ние – основателите на Фейсбук, сме наясно “ споделя Паркър. Дори в случай че Зукърбърг и приятелите му да са знаели, че основават мрежа за пристрастяване, надали са могли да плануват следствията. Според Мадави през идващите 10 години ще се надигнем пред рецесия в публичното опазване на здравето, защото въздействието на обществените мрежи върху мозъка на потребителите, взаимоотношенията и политиката на хората стават все по-очевидни.
„ Днес има доказателства, че Фейсбук има негативно влияние върху умственото и физическото здраве на хората и започваме да разбираме, че една обществена мрежа може да ни манипулира, да управлява нашите страсти и да предизвиква самоизолация. Ако Фейсбук и другите обществени мрежи не приведат голямото си въздействие в естетика с отговорността си, би трябвало да се запитаме желаеме ли да бъдем част от тяхната игра за международно владичество “. споделя Мадави.

(Превод за „ Труд “ – Павел Марков)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР