През юни ще започне да циркулира една друга инфекциозна заболеваемост,

...
През юни ще започне да циркулира една друга инфекциозна заболеваемост,
Коментари Харесай

Проф. Червенякова: Лятото ще циркулират други инфекции, но няма да се разделим с COVID-19


През юни ще стартира да циркулира една друга инфекциозна заболеваемост, само че най-вероятно няма да се разделим с този вирус и той ще циркулира. Въпреки всичко, това, което е направено: да се управлява инфекцията, да има обезпечени болнични кревати, да няма пациент, който да не може да стигне до съответните медицински грижи, по никакъв начин не е малко.Това съобщи проф. Татяна Червенякова, народен съветник по инфекциозни заболявания, пред Българска национална телевизия.

Тя бе безапелационна, че в последните месец и половина по време на изключителното състояние е направено доста, с цел да поеме глътка въздух здравната ни система. Тя съумя да сътвори такива отделения и на други нетипични места, освен в инфекциозните клиники и отделения, да се поемат в интензивните браншове част от пациентите. Защото в България към 30% до този миг се нуждаят от хоспитализация, а 5% почти доближават до клиниките по интензивно наблюдаване и лекуване, посочи проф. Червенякова.

На 1 април централният корпус на Инфекциозна болница е отворил порти. Там има 70 кревати, планувани за заболели с COVID-19. В момента в болничното заведение има към 10 заболели, 10 са оздравели, 8 от тези пациенти са позитивни с PCR. Контактните и съмнителните, които са минали през болничното заведение, са не по-малко от 50.

Имаме разнообразни клинични форми, разнообразни резултати от тестването със характерния и високо сензитивния тест. Имаме пациенти, които са клинично потвърдени, че се касае за тази респираторна зараза, само че за които резултатите са негативни. Имаме появяването на ИГГ антитела. При всички пациенти има разнообразни нюанси в клиничната картина и това е голям опит, който се натрупа всеки ден и от всички експерти, изясни още проф. Червенякова.

Според нея вирусът е изненадал в някои позиции и клиницисти, и вирусолози, и имунолози.

Тя изясни, че това, което се ползва сега като лекуване, са избрани групи антибиотици, в случай че е належащо и два антибиотика, като добави, че противомаларийните средства също имат своето място в ограничение и даже в профилактиката на инфекцията изключително при по-възрастни пациенти. Целият опит, споделен от Китай и от Европа, се ползва у нас, безапелационна беше професор Червенякова.

Акцентира се и на доста моменти, които стартират да играят в клиничната процедура - това са високите дози витамин С, който би трябвало да се ползва венозно, нещо малко позабравено в годините, това са микроелементите - цинк, витамин Д - един повсеместен хормон, който се ползва от нашите персонални лекари, от лекарите в стационарите и намира място в профилактиката от това заболяване. Всичко това подтиква имунната система, за която за жалост сега най-вече се работи, само че минимум се знае за нея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР