През юни бяха избрани най-добрите български ученици по физика, които

...
През юни бяха избрани най-добрите български ученици по физика, които
Коментари Харесай

Избраха най-добрите български физици, които ще се състезават на Международната олимпиада

През юни бяха определени най-хубавите български възпитаници по физика, които образуват националния тим на България. Те ще се състезават на най-престижния шампионат за годината - Международната олимпиада по физика от 9 до 18 юли в Япония. Това са Маргулан Исмолдаев (12 клас, МГ Варна), Баян Гечев (11 клас, СМГ), Йово Йовчев (11 клас, ПЧМГ), Владимир Миланов (12 клас, НПМГ) и Румен Димитров (11 клас, СМГ), оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Българският тим по физика се избира всред десетте възпитаници, показали се най-добре на Националната олимпиада във възрастова група 11-12 клас. След това се организират спомагателни контролни работи за установяване на окончателния състав на тима. Тази година те се организираха в интервала 5-11 юни във Физическия факултет на СУ от доцент Димитър Мърваков, проф. Виктор Иванов и проф. Мирослав Абрашев.
-->
Ръководители на националния тим по физика са проф. дфн Мирослав Абрашев (Физически факултет на СУ) и доцент доктор Нено Тодоров (Физически факултет на СУ).

Маргулан Исмолдаев е възпитаник в 12 клас в МГ „ Д-р. Петър Берон “, Варна, и за повторно е част от националния тим по физика. Той стартира да се явява на надпревари по математика в 1 клас, а от 7 клас се интересува от физика, въодушевен от учителката си Сашка Миланова, която му е дала здрава теоретична основа. Маргулан е един от изявените олимпийци по естествени науки на България и има редица призови класирания на интернационалните надпревари. Той е притежател на 3 златни медала от Международната олимпиада по астрономия, печели злато и 2 сребърни оценки от Международната по астрофизика, сребро от Международната олимпиада по физика, сребро от Европейската олимпиада по физика, злато и сребро от Жаутиковската олимпиада и злато, сребро и бронз от Балканската олимпиада по физика.

Баян Гечев е възпитаник в 11 клас в СМГ „ Паисий Хилендарски “, София и за първи път е част от тима по физика. Той стартира да посещава школи по физика още от 8 клас, като в началото в СМГ се готвил при Илиян Илиев. След това се включва в подготовката, водена от Георги Александров (доскорошен играч по физика и астрономия), и в школата по астрономия на Александър Куртенков, което му оказва помощ да обогати знанията си по физика. Миналата година печели бронз от Европейската олимпиада по физика и сребро от Международната олимпиада по астрофизика. Тази пролет той завоюва бронз и от мощния шампионат Romanian Master of Physics.

Йово Йовчев е възпитаник в 11 клас в ПЧМГ, София и за първи път е част от националния тим. В 7 клас стартира да посещава надпревари по физика. Основната си подготовка дължи на учителя си по физика Никола Каравасилев. Йово тази година завоюва сребърен орден от  Жаутиковската олимпиада, а на Romanian Master of Physics печели почетна грамота.

Владимир Миланов е възпитаник в 12 клас в НПМГ и за първи път е определен в националния тим за интернационалната олимпиада. Той стартира да се интересува от физика и астрономия още в 8 клас, като главните учители, съдействали за неговото развиване в науката, са Валентина Маринова, Христо Пеев и Жана Кюркчиева. Тази година той взе участие на Romanian Master of Physics, където печели бронзов орден.

Румен Димитров e възпитаник в 11 клас в СМГ „ Паисий Хилендарски “, София и за първи път е определен в тима по физика. Той се захваща с физика в 8 клас, стимулиран от учителя си Илиян Илиев. След това подготовката му се поема от Георги Александров, на който дължи доста за образованието си по физика. Румен е взел участие на Европейската олимпиада по физика и печели сребърен орден от Балканската олимпиада по физика.

През 1967 година България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и България взе участие във всички издания на олимпиадата. Броят на страните участнички нормално е към 85.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР