През юли стопанската конюнктура в България стабилизира приблизително на равнището

...
През юли стопанската конюнктура в България стабилизира приблизително на равнището
Коментари Харесай

НСИ отчита стабилизация на стопанската конюнктура

През юли стопанската обстановка в България стабилизира почти на нивото от предходния месец, само че при намаляване на бизнес климата в индустрията и строителството, опазване без смяна в търговията на дребно и повишение само в областта на услугите, демонстрират резултати от последно изследване на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време има известно увеличение на ценовите упования на мениджърите в съвсем всички по-важни браншове като се изключи търговията на дребно, където упованията са опазване на продажните цени на тяхното ниво през идващите три месеца.

Общият индикатор на бизнес климата в страната през юли остава почти на равнището от предходния месец, когато обаче се намали с 1,3 пункта. По този способи показателят към момента остава под неговия дълголетен връх от май 2018 година, когато съответният индикатор доближи най-високо равнище от 2008 година насам.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, спада през юли с 1,7 пункта по отношение на юни, когато се намали с 1,1 пункта, вследствие на известно утежняване на оценките и на упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятията. Проучването на Национален статистически институт регистрира и по-неблагоприятни прогнози за износа и индустриалната интензивност в промишления бранш през идващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с дефицита на работна мощ и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в индустрията са регистрирани известни упования за нарастване, въпреки, че по-голямата част от мениджърите сне плануват смяна през идващите три месеца.

През юли 2019 година индикаторът "бизнес климат в строителството " се намалява с 0,8 пункта след спад с 1,8 пункта през юни, което се дължи на изместване на оценките на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията от "добро " към "задоволително ". Мненията им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца записват известено понижение по отношение на предходния месец, а прогнозите за идващите три месеца остават резервирани.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен активността в строителната сфера, не престават да бъдат свързани с дефицита на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени в строителството, упованията на мениджърите в бранша са за известно нарастване през идващите три месеца.

През юли съставният индикатор "бизнес климат в търговията на дребно " резервира равнището си от предходните два месеца, като упованията на търговците на дребно за развиването на бизнес в бранша през идващите шест месеца са позитивни. Прогнозите им за размера на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-благоприятни, въпреки и малко по-резервирани по отношение на юни.

Основната спънка, затрудняваща развиването на този бранш, остава конкуренцията в сектора, следвана от незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда, като последната ускорява отрицателното си въздействие.

Относно продажните цени в бранша, търговците на дребно не плануват смяна на тяхното ниво през идващите три месеца.

Същевременно съставният индикатор "бизнес климат в бранша на услугите " нараства през юли с 1,7 пункта след спад с 2,1 пункта месец по-рано, основно заради оптимистичните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на техните предприятия. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като усъвършенствана, до момента в който упованията им за идващите три месеца са по-неблагоприятни.

Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа и дефицита на работна мощ остават като съществени спънки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в областта на услугите.

Относно продажните цени мениджърите в бранша на услугите плануват известно нарастване на продажните цени в бранша на услугите, макари по-голямата част от тях да не чакат смяна през идващите три месеца.

Проучването на Национален статистически институт продължава да регистрира релативно устойчиво показване на общия бизнес климат в страната и през второто тримесечие на актуалната година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дълготрайно осреднено равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР