През юли общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши

...
През юли общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши
Коментари Харесай

Индексът за икономическо доверие в България нараства

През юли общото икономическо доверие в Европейския съюз се утежни до 5-годишно дъно, до момента в който аналогичният показател на Европейската комисия за България отскочи солидно до 6-месечен връх, демонстрират резултати от последното бизнес изследване на европейските управляващи в Брюксел. Индексът, измерващ икономическото доверие в Европейски Съюз, се намали през юли до 102,0 пункта от 102,3 пункта през юни, отбелязвайки спад до пет и половина годишно дъно (най-ниско равнище от ноември 2013-а година).

По-сдържаното утежняване на бизнес настройките в целия Европейски Съюз по отношение на тези в еврозната е реалност макар спад с по 0,8 пункта на съответните показатели за Обединеното кралство (водещата стопанска система отвън еврозоната) и на Полша (втората по значителност европейска стопанска система отвън единния валутен блок).

Последното изследване на Европейска комисия за Европейския съюз за юли записва значително намаляване на доверието на мениджърите в промишления бранш (понижение на съответния показател до -7,9 пункта от -5,9 пункта), при търговията на дребно (до -1,6 от -0,3 пункта) и в строителството (до 2,6 от 3,2 пункта), като само в областта на услугите е регистрирано известно усъвършенстване (до 7,8 от 7,0 пункта).

През юли показателят на потребителското доверие в 28-те страни на Европейски Съюз се усъвършенства до -5,9 пункта от -6,9 пункта през предходния месец, достигайки най-високо равнище от ноември 2018 година насам.

За разлика от общия индикатор на Европейска комисия за икономическото и бизнес доверието в Европейски Съюз, съответния показател за България обаче означи добър отскок до 104,8 пункта (най-високо равнище от януари насам) от 102,6 пункта през юни, когато се опита да приближи 4-годишното мартенско дъно от 102,1 пункта (най-ниско равнище от март 2015 г.). В в края на пролетта на 2018 година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна доближи посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо равнище от септември 2008 година, когато беше разгарът на световната финансова и икономическа рецесия. В същото време обаче показателят за нашата страна продължава да се задържа трайно над значимото равнище от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Повишаването на общите бизнес настройки в нашата страна през юли е вследствие на изненадващо внезапното усъвършенстване на доверието на българските мениджъри в индустриалната и промишлена сфера (отскок на съответния показател до 1,1 от -1,2 пункта), в областта на услугите (до 12,7 от 11,0 пункта) и при търговията на дребно (повишение до 20,7 от 19,6 пункта), като само в строителството е регистрирано утежняване (спад на съответния показател до -8,1 от -6,2 пункта месец по-рано).

Индексът на потребителското доверие в България се усъвършенства през юли до -24,3 пункта от -24,8 пункта месец по-рано, достигайки най-високо равнище от октомври 2018 година, само че продължава да се задържа близо до многогодишното дъно от -27,2 пункта, достигнато през ноември 2018 година (най-ниско равнище от юли 2015 г.).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР