През юли 2020 г. ЮНЕСКО организира международен уебинар на тема

...
През юли 2020 г. ЮНЕСКО организира международен уебинар на тема
Коментари Харесай

Защита на образованието в ранна детска възраст в контекста на кризата COVID-19

През юли 2020 година ЮНЕСКО провежда интернационален уебинар на тематика под патронажа на принцеса Лорентиен от Нидерландия, специфичен делегат на ЮНЕСКО по развиване на грамотността. Събитието сложи акцент върху смисъла на грижите и образованието в ранна детска възраст и гарантирането им, когато услугите на просветителната система са прекратени, със специфичен фокус - уязвимите дребни деца.
През 2020 година повече от 1,5 милиарда възпитаници в над 180 страни, от които 155 милиона деца в предучилищно равнище, са наранени от най-голямото спиране на просветителния развой от основаването на Организация на обединените нации насам, съобщи Стефания Джаннини, помощник-генерален шеф на ЮНЕСКО в направление „ Образование ”, при откриването на уебинара, който притегли повече от 1000 участници, в това число международни водачи, политици и просветителни сътрудници.
 
Глобалното влияние на COVID-19 върху образованието в ранна детска възраст
Затварянето на учебни заведения и други институции, които обезпечават обществена отбрана, здравни услуги, храна и поддръжка на дребни деца, съставлява голяма опасност за техния капацитет за развиване. В отговор ЮНЕСКО, дружно с редица партньорски организации, ще започва акцията, с цел да отбрани и да даде приоритет на образованието като ключ към възобновяване и най-хубавата инвестиция за бъдещето ни. Това включва устойчива смяна на отношението към развиването в ранна детска възраст, призоваваща за изменяне на парадигмата в образованието, сподели госпожа Джаннини.
Прегледът на международното влияние на COVID-19 върху образованието в ранна детска възраст, показан от господин Гуанг-Чол Чанг, шеф отдел „ Политика в образованието “ на ЮНЕСКО, сподели резултатите от световни изследвания и съвещания, извършени от ЮНЕСКО в съдействие с УНИЦЕФ и Световната банка във връзка с въздействието на COVID-19 върху просветителните системи и по-специално върху образованието в ранна детска възраст. Въпреки че някои страни подхващат ограничения за подкрепяне на фамилии, полагащи грижи за деца, като финансова поддръжка, психически съвещания, незабавни услуги за развъждане на деца и помощ от доброволци, общото наблюдаване е, че по време на затварянето на учебните заведения предучилищното обучение е подценявано спрямо другите равнища на обучение. Основното предизвикателство, както декларира Нейно кралско височество принцеса Лорентиен от Нидерландия, е, че „ ранното детско развиване постоянно е било сляпо място в нашите общества преди COVID-19, а пандемията демонстрира какъв брой уязвими са дребните деца ”.

Държавни тактики
Министерска кръгла маса предложения министрите на образованието и техните представители от другите райони на света да показват своя опит и предпочитани дейности в тази област. От Сейшелите, да вземем за пример, министърът на образованието показа ефикасен проект за връзка сред всички заинтригувани страни в региона на ранното детско обучение, до момента в който министърът на Камбоджа изясни по какъв начин е построено публично-частното партньорство за обезпечаване на непрекъснатост на образованието при потреблението на онлайн платформи, социално-медийни канали, както и телевизионни и радио стратегии за деца, които нямат връзка с интернет. Разработени са и материали на книжен притежател за тези, които нямат достъп до отдалечено образование, с изключително внимание към децата от уязвимите групи.
От арабския район представителят на министъра на образованието на Катар изясни, че страната е вложила в развиването на отдалечено образование, като е съсредоточена върху поддръжката за фамилии с деца и поддръжката за деца със специфични потребности посредством специфични канали за връзка. Саудитска Арабия показа самодейността си за виртуална детска градина за деца на възраст 3-6 години, инициирана преди и засилена по време на рецесията COVID-19.
 
Призив за деяние
Принцеса Лорентиен прикани всички заинтригувани страни да проведат полемика на стратегическо равнище. Ранното детско развиване към този момент не би трябвало да се преглежда единствено като учебен въпрос и не би трябвало да се слага в коридорите на разискванията и тактиката за икономическо възобновяване. То би трябвало да бъде част от полемиките в интернационалните конгреси, тъй като това е най-хубавата инвестиция за обществото. „ Възстановяването не може да се отнася единствено за вложение в компании - би трябвало да се вършат вложения в жителите на утрешния ден “, сподели принцесата.

Бяха оповестени и две следващи дейности:
• Обучение на към 200 000 учители и преподаватели на деца в ранна детска възраст - в това число посредством онлайн и офлайн платформи и шерване на към този момент налични педагогичен запаси.
• Съгласуване на световна тактика за ранно детско обучение с дейно съдействие, създаване на съюзи и ангажиране на новаторски разговор.
В отговор на апела за деяние, представители на Организация на обединените нации и представители на интернационалните неправителствени организации (WHO, ILO, Right to Play, OMEP, Right to education Initiative, Save the Children, ECDAN) споделиха обща визия и обявиха подготвеност за вдишване на задължения в тази посока. Всички признават, че е извънредно значимо ранното детско обучение да се сложи като приоритет в дневния ред за възобновяване.
беше проведен в подтекста на световната просветителна коалиция, стартирана от ЮНЕСКО и сплотяваща над 140 партньорски организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР