През януари общият показател на потребителското доверие в България нараства

...
През януари общият показател на потребителското доверие в България нараства
Коментари Харесай

НСИ отчита подобрение на потребителските нагласи в началото на годината

През януари общият индикатор на потребителското доверие в България нараства с 1,1 пункта, компенсирайки понижението с 0,7%, регистрирано през октомври предходната година. По този метод показателят на потребителското доверие в нашата страна остава за следващ месец близо до 10-годишен връх, доближат при започване на 2017-а година (най-високо равнище от пролетта на 2007 година насам). Според Национален статистически институт подобряването на потребителското доверие при започване на годната се дължи напълно на повишение на доверието измежду градското население.

Мненията на потребителите по отношение на настъпилите промени във финансовото положение на семействата и общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца остават без основна смяна по отношение на предходното изследване за трите месеца до края на октомври 2017-а година. В същото време обаче прогнозите за идващите дванадесет месеца измежду живеещите в селата записват прочут скептицизъм във връзка с финансово положение и леко утежняване на упованията за икономическата обстановка, до момента в който при градското население има усъвършенстване на тези две съставни елементи.

По-неблагоприятни спрямо октомври са оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, като съответният балансов индикатор нараства с цели 7,7 пункта, до момента в който инфлационните упования за идващите дванадесет месеца се резервират на равнищата от предходното изследване.

Прогнозите на потребителите във връзка с безработицата в страната са малко по-позитивни по отношение на предходното аналогично изследване на Национален статистически институт, като съответният показател се намалява с 2,8 пункта.

Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голямата част от потребителите като неподходяща за икономисване, само че упованията им са за известно усъвършенстване на икономическите условия за икономисване през идващите дванадесет месеца.

Последната анкета на Национален статистически институт също по този начин регистрира и положителна настройка в желанията на потребителите във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.

Трябва да се има поради, че индикаторът " доверие на потребителите " на Национален статистически институт съставлява приблизително аритметично на балансите на упованията за развиването през идващите дванадесет месеца на финансовото положение на семействата, на общата икономическа обстановка в страната и на спестяванията на семействата и безработицата, като последният баланс се взема с противоположен знак. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР