През янаури 2007 г. ще открием, че властите в Бридженд,

...
През янаури 2007 г. ще открием, че властите в Бридженд,
Коментари Харесай

Прокълнатата книга на Гьоте, която накара младите да се самоубиват

През янаури 2007 година ще открием, че управляващите в Бридженд, Южен Уелс ще имат доста комплицирана задача. През началото на годината са забелязала повишаваща наклонност на младежи, които стартират да се самоубиват. Предпочитания способ е обесване и никой няма отговор какво в действителност се е случило. До декември 2008 година ще се отчетат 26 самоубийства на младежи. Страховитата вест кара множеството локални поданици да се извърнат към управляващите и да се опитат да схванат какво е основало тази зараза. Възможно е да приказваме за гибелен фетиш, допустимо е да е въздействие от интернет. Не е изключено да приказваме даже за младежи, които не са съумели да избягат от сивотата на този миньорски град.

Макар и редки, сходни серийни самоубийства не са изключени от обществената сфера и могат да настъпят в минимум упования миг. Причината за дребното градче ще се трансформира във феномен и бързо ще получи и име „ Ефектът на Вертер “. Защо тъкмо Вертер? Отговорът се крие в романа на Гьоте – „ Страданията на младия Вертер “.

Издадена е през далечната 1774 година и споделя историята за един млад, сензитивен и надарен актьор на име Вертер. Той се влюбва в млада жена на име Шарлот, която е сгодена за по-възрастен мъж на име Албърт. Въпреки всички опити на Вертер да спре своята обичана, тя най-после се омъжва за възрастния мъж. През цялото време Шарлот няма да отхвърли, че харесва извънредно доста своя млад почитател, само че най-после е принудена да го помоли да спре да я посещава. Несподелената обич на Вертер ще го принуди да прибегне до крайности. Опитва се да пробие в по-високите кръгове на аристокрацията, с цел да бъде повдигнат до обект на насмешки.

През цялото време Вертер разсъждава върху концепцията, че любовният триъгълник може да бъде решен едвам в оня миг, когато един от всички просто почине – концепцията за ликвидиране на Албърт не е по-добра. Вертер взима два револвера от Албърт, въпреки и да не споделя защо тъкмо са нужни и по-късно се самоубива с един изстрел в главата.

Романът става шлагер и сензация, като мнозина настояват, че изстрелва 24-годишния Гьоте в литературата. Не са малко критиците, които ще го опишат като талант. За страдание, същият този труд ще има доста пагубно въздействие върху младежите. Мнозина ще последват образеца на основния воин и ще посегнат на личния си живот. Проблемът става толкоз огромен, че книгата е неразрешена в Италия и Дания.

Болестта на Вертер се трансформира в типичен обществен феномен. За страдание пандемията работи по този метод, когато един човек извърши нещо рисково, идващият няма да го схване като толкоз неосъществим акт. Ефектът на доминото се започва от една литературна небивалица, само че майсторството на Гьоте показва толкоз висок професионализъм, че просто няма по какъв начин да не признаем качествата му.

Вертер се оказва красноречив палач, който употребява страниците, с цел да лишава животи. Трудно е да си представим какво щеше да се случи през днешния ден, в случай че един човек може да бъде повлияян от обществените мрежи и интернет, откривайки тъкмо толкоз безапелационни текстове. Добрата вест е, че Гьоте е несравним, а неприятната е, че не изисква той, с цел да успее да промие нечий мозък. Все отново не са малко фрагментите на Ислямска страна, които бързо демонстрираха на какво са способни, като техните претекстове не бяха свързани по никакъв метод с любовни терзания.

Въпросният дребен град, в който избухва пандемията, множеството самоубийства са до известна степен обвързани с мистерията. Някои упрекват високата гласност и отразяването на събитията от медиите, други считат, че това е мощно подражателство сред младите. Странен факт е, че броят на девойките, които се бесят. Анализите сочат, че бесенето е запазена марка на мъжете, следвано от огнестрелната рана. Междувременно ще открием, че множеството дами избира да режат вени или да предозират с медикаменти. Има психолози, забелязали някои съществени разлики сред методите на самоубийство. По-насилствените постоянно са били ориентирани към мъжете, до момента в който дамите избират някои по-спокойни разновидности, като медикаменти.

Спекулациите към интернет самоубийствените култове ще се появят и в този град. Жертвите постоянно оставят специфична мемориална страница, посочваща аргументите или възпяването на действието. Следите сочат, че не са малко и тези, писали някои по-странни и лирични редове, като няколко дни след тяхното лирично словоизлияние са подготвени да споделят какво в действителност са подхванали и какво в действителност се е случило.

За управляващите в Уелс е изненада, че се е стигнало до този феномен. В Япония това е нещо изцяло обикновено и даже повтаряемо. Японците постоянно се задушават с газ, употребявайки разнообразни химикали вкъщи. Други избират да се самоубият в автомобила си. Самоубийство с перилен препарат ще отнеме живота на към 2000 японци, които са решили, че това е краят, само че излиза наяве, че вдъхновението е пристигнало от интернет уебсайт, който би трябвало да покаже и метода на разбъркване за основаването на отрова.

Аномалията в Уелс не спада в тази категория. Ето за какво психолозите демонстрират, че там повода идва от околната среда и липса на всякаква обществена среда. Това е остарял миньорски град, където сивотата се прокрадва даже в светлините. Едно момиче споделя пред локалните вестници, че някои прибягват до самоубийството, тъй като в действителност няма какво друго да се прави, а чувството, че в никакъв случай няма да има изплъзване, стартира да ги преследва непрекъснато.

Мракът на отчаянието залива бързо и рядко разрешава на някого даже да се съпротивлява. Тийнейджърите постоянно считат, че са сами и няма по какъв начин да споделят своите проблеми, само че когато чашата прелее – резултатите в действителност не са красиви. Детективите остават по-скептични и считат, че тук има друга интервенция, тъй като множеството самоубийства са осъществени без никаква логичност и връзка. Мъглявите и мрачни месеци са нормално през зимата, само че някои лишават живота си през лятото, когато не се чакат сходни дейности.

Не на последно място се наблюдават и книжарниците, където с изненада ще открием, че една от най-закупуваните книги е точно тази на Гьоте. Библиотеката бързо отстранява заглавието, само че то към този момент се популяризира и споделя измежду младите, което принуждава преподаватели, психолози и родители да обединят сили, с цел да пресечен тази порочна процедура. И въпреки всичко, интернет е място, което предлага всичко, само че в доста връзки би трябвало да се откри рационалната граница.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР