През второто тримесечие правителството на Северна Македония е увеличило публичния

...
През второто тримесечие правителството на Северна Македония е увеличило публичния
Коментари Харесай

Публичният дълг на Северна Македония нараснал с 1 млрд. евро за тримесечие

През второто тримесечие държавното управление на Северна Македония е нараснало обществения дълг на страната с 1 милиард евро, осведоми скопското електронно издание Expres.mk.

Публичният дълг, който включва държавен, обезпечен и негарантиран дълг към второто тримесечие на 2020 година, е 59,5% от Брутният вътрешен продукт, което спрямо предходното тримесечие е нарастване с 8,8 процентни пункта.

Държавният дълг към второто тримесечие е 50,7% от Брутният вътрешен продукт, което по отношение на предходното тримесечие е повече с 8,9 процентни пункта.

„ Към второто тримесечие на 2020 година общественият дълг е 59,5%, до момента в който държавният дълг е 50,7%. Увеличението на обществения и държавния дълг през второто тримесечие се дължи най-вече на изтеглянето на средства посредством еврооблигацията и заема от Международния валутен фонд, с цел да се обезпечи ликвидност по време на рецесията с Covid-19, да се обезпечат средства за използване на антикризисни ограничения и гладко осъществяване на бюджета макар рецесията, т.е. покриване на нараствания недостиг заради спада на приходите вследствие на рецесията с Covid ”, информират от Министерството на финансите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР