През второто тримесечие на тази година строителите са имали повече

...
През второто тримесечие на тази година строителите са имали повече
Коментари Харесай

Повече, но по-малки жилища са построени у нас през второто тримесечие

През второто тримесечие на тази година строителите са имали повече работа, тъй като и постройките са повече и жилищата в тях. Поне по този начин демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт, съпоставени със същия интервал на предходната година. Броят на издигнатите и въведените в употреба жилищни здания през второто тримесечие на тази година е 766, а жилищата в тях са 3660.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания максимален е броят на тези със стоманобетонна структура - те са 81.3% от всички постройки. Има също по този начин и здания, построени с тухли, с някакви други материали, и минимум са тези с панелна структура (едва 0.4%).

Жилищната повърхност на новопостроените жилища се усилва с 52.5% и доближава 232 100 кв. метра.

Същевременно и междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище понижава от 89.7 кв. м през второто тримесечие на предходната година на 86.9 кв. през тази година. Изненадващо най-голяма е тази повърхност в областите Разград и Силистра - надлежно 137.6 кв. м и 135.3 кв. метра. А най-малка е междинната потребна повърхност в областите Велико Търново и Монтана - надлежно по 62.5 кв. м и по 57 кв. метра.

Българите все по-често избират и избират да живеят в къща вместо в апартамент, най-малко такива са данните от Национален статистически институт за въведените в употреба жилища. Къщите са с максимален относителният дял на новопостроените обекти (69.8%), като надалеч обратно остават жилищните кооперации. В съпоставяне с второто тримесечие на предходната година се следи нарастване в броя на новопостроените къщи, на жилищните блокове и на постройките от разбъркан вид.

И през второто тримесечие в стопански най-активните области са въведени в употреба и повече здания и жилища в тях. Това е естествено, защото те притеглят нови вложители, както и хора от други места на страната - за работа или учене, което пък покачва търсенето и надлежно строителството за облекчаване на това търсене. Най-много жилищни здания са въведени в употреба в областите Варна -105 здания със 739 жилища, София (столица) - 103 здания с 993 жилища, и Бургас - 96 здания с 475 жилища в тях.

В същото време, в другия завършек на този лист, са Монтана и Видин. В тях сред април и юни са въведени в употреба единствено по една жилищна постройка надлежно с по едно и две жилища в тях.

Като се вземат поради цените на пазара на недвижими парцели и финансовото положение на българите - изключително в изискванията на пандемията от ковид, е обяснимо, че най-голям е делът на новопостроените жилища с две стаи (37.5%), следват тези с три стаи (35.5%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР