„През всичките тези 4 години на това Народно събрание ПГ

...
„През всичките тези 4 години на това Народно събрание ПГ
Коментари Харесай

Георги Михайлов: Здравната ни система е болна


„ През всичките тези 4 години на това Народно заседание ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ е заявявала, че в този момент съществуващата система на ръководство и финансиране на опазването на здравето, при която НЗОК употребява над 80% от средствата за опазване на здравето, би трябвало да бъде изменена. Ваш министър пръв призна, че системата е болна, само че 4 години тази система на йота не се е трансформирала. Бюджетът набъбна с съвсем 1 милиарда лева, а резултатът – незабележим. С тези думи се обърна към болшинството проф. Георги Михайлов от левицата. Днес депутатите разглеждаха отчета за активността на НЗОК през актуалната година.

Той уточни, че за тези години не се е трансформирало съотношението болнична- доболнична помощ и означи, чеБългария продължава да се намира преди всичко по брой на болнични заведения на главана популацията в целия Европейски Съюз.

„ Оценката за разхода на тези средства, която става посредством детайлна икономическа оценка на обособените клинични пътеки и на труда на медицинските експерти, също не е осъществявана “, посочи националният представител от левицата.

Михайлов разяснява, че в отчета за активността на НЗОК съотношението сред разходването на средства за лекарства и за болнична активност се преглежда внегативна светлина във връзка с това, че нарастват средствата за лекарства. „ Да се разяснява като отрицателна наклонност повишаването на разхода за медикаменти е неправдоподобно и непрофесионално “, акцентира той. Георги Михайлов сподели, че ПГ на Българска социалистическа партия няма да поддържа доклада.

Абсолютно безсмислено е да преглеждаме доклада на НЗОК без да преглеждаме бюджета на институцията, сподели от своя страна доктор Десислав Тасков. И попита за какво пред депутатите не е импортиран доклад за бюджета на касата.

Има запас на обществен запас, прикрит в Данък добавена стойност на медикаментите – той може да остане в лечебните заведения, предложи Валентина Найдонова от левицата.

И цитира данните: „ За 2018 година по данни на Националната здравноосигурителна каса – за медикаменти, медицински произведения, диетични храни, за домашно лекуване, както и за болнично лекуване на злокачествени болести са изразходени 120 милиона и 800 хиляди лв.. В съпоставяне с 2017 година, има растеж с 12,8 %. В същото време, 20 милиона лв. е Данък добавена стойност в тази сума, тъй като медикаментите не са освободени от Данък добавена стойност. Това за следващ път ни припомня, че има запас на обществен запас, прикрит в Данък добавена стойност, който може да остане в лечебните заведения и да се употребява за здравна активност “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР