През цялото време казвахме нека да довършим този процес“, но

...
През цялото време казвахме нека да довършим този процес“, но
Коментари Харесай

Доверието между ПП-ДБ и ГЕРБ счупено още в петък? Списъкът с министри бил в интерес на мафията

През цялото време казвахме „ дано да довършим този развой “, само че някой различен дръпна шалтера, сподели акад. Николай Денков

Винаги съм казвал, че вярвам на Мария Габриел, само че през вчерашния ден то бе счупено. Това сподели в изявление за бТВ министър председателят в оставка Николай Денков.

„ Ако може да направи нещо, с цел да го върне обратно, това зависи единствено от нея и хората от обкръжението й “, добави той.

На въпроса по кое време е схванал, че ги пускат по пързалката, той отговори, че в петък. 

„ Събрахме се за договаряния, а първото изречение от другата страна на масата бе „ Забравете защо сме преговаряли през вчерашния ден и се връщаме на текста от четвъртък сутринта “. С други думи в централата са им споделили, че това не го одобряват. Тогава стана ясно, че цялата теза, че това е екип за договаряния, е подправена. Преговорите зациклиха и от този момент не постигнахме никакъв прогрес “, съобщи ученият. 

„ Искам да договарям с хора, които са подготвени да продължат да работят по програмата за развиване... Вчера Мария Габриел направи нещо, което не трябваше да се прави. Така не се работи в нито една естествена цивилизована страна. Защо го направи – дано тя изясни! Ако е подготвена - да се върне на договарянията, да се опитаме да възстановим доверието... Ако не може – отиваме в непознати води ", сподели той пред Мария Цънцарова. 

„ Това е единствената опция, която може да ни изкара положително от актуалната обстановка. Това е мое персонално мнение, не съм сигурен, че другите политици от Политическа партия са подготвени на такава крачка. Трезвият разбор на обстановката демонстрира, че различен положителен ход няма “, съобщи министър председателят в оставка. 

„ Единственият метод е да се върнем още веднъж на верния път, по който се търси единодушие. Ако някой би трябвало да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се апелирам на никой, нашият акт през вчерашния ден беше доста явен – или ще работим по нашата стратегия, или България отива към неразбираемо бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС ", добави той.

„ Вчера до 13 ч. бяхме на договаряния. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, сподели на преговорния екип „ Време е “ и те станаха и си потеглиха. Научих, че има лист с имена на министри от медиите, когато беше показан в президентството. Преди това и в персонален диалог с госпожа Габриел и по време на договарянията категорично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя сподели: „ Това няма да стане, това няма да съм аз “, сподели Денков. 

Той изясни, че решението на Габриел да занесе листата с министри в президентството без да бъде координиран с ПП-ДБ подхожда на ползите на мафията.  

По думите му договарянията са били прекратени на финалната права. 

„ Бяхме стигнали съвсем до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко благоприятни условия за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по съглашението. През цялото време казвахме „ дано да довършим този развой “, само че някой различен дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този лист “, съобщи акад. Денков. 

„ Все още се надявам, че разсъдъкът ще надделее, имаме още пет дни да довършим договарянията по рационален метод. Не я поканвам, споделям, че в този миг има един метод да излезем положително от обстановката – да довършим договарянията по метод, който да бъде допустим за двете страни с присъединяване на водачите, тъй че да има общо решение. През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези договаряния и в този момент най-вероятно ще се опита да трансферира цялата виновност за тази нелепа обстановка на преговорния си екип “, добави той.

Попитан по какъв начин Пеевски е взел участие в договарянията, Денков отговори: „ Нито Борисов, нито Пеевски се появиха на тези договаряния. Но неведнъж се случваше таман преди да стигнем до извънредно решение дамите от преговорния екип да кажат: „ Ние нямаме мандат за това “ и да станат и да си излязат. „ Нямаме мандат за това “ означаваше, че има някой откъм гърба, който ни споделя – това – „ да “, това – „ не “. Тяхното присъединяване беше явно в даването или недаването на мандат в тези диалози “. 

„ Преди това колкото пъти сме контактували с Борисов, Пеевски постоянно беше на една крачка към него. Те постоянно се появяват като близнаци, приказвам за интервала преди да влезем в този цикъл на договаряния “, сподели още министър председателят в оставка. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР