През цялата 2024 г. столичното 37 СУ Райна Княгиня“ ще

...
През цялата 2024 г. столичното 37 СУ Райна Княгиня“ ще
Коментари Харесай

Юбилей: 100 години Средно училище „Райна Княгиня“ в „Люлин“

През цялата 2024 година столичното 37 СУ „ Райна Княгиня “ ще празнува 100-годишния си празник. С поредност от събития всеки месец преподавателският състав и учениците ще отдадат респект към своя патрон. Това разгласи на първото събитие, състояло се на 30 януари,  Цветомира Георгиева – шеф на образователното заведение: „ Нашето учебно заведение разполага с съвременна база, само че бидейки най-старото учебно заведение в „ Люлин “, ние сме съвременни с традициите си – това ни отличава и ни прави горди “.



Специални посетители на тържеството бяха: Георги Тодоров – кмет на р-н „ Люлин “, Боян Ангелов – ръководител на Съюза на българските писатели, Анжела Димчева – интернационален секретар на Съюз на българските писатели, Добрин Добрев Финиотис – организатор на „ Дом Дора Габе “ към Съюз на българските писатели, Асен Дипчев – правнук на Райна Княгиня, Иван Захариев – ръководител на Обществения съвет на 37 СУ, някогашен ученик – „ живата история на учебното заведение “.  

Учениците изнесоха театър, в който онагледиха биографията на Райна Попгеоргиева: учителството ѝ, включването ѝ в революционната активност на Панагюрище, извезването на панагюрското знаме с надписа „ Свобода или гибел “, което тя създава за един месец. Беше изтъкнато, че след Априлското въстание Райна Попгеоргиева отпътува за Русия и приключва обучение за акушерка. По този метод, завръщайки се в България, тя става първата дипломирана акушерка у нас. В спектакъла прозвучаха революционни песни и бяха пресъздадени подиуми от експлоадирането на Априлското въстание. 

Георги Тодоров поздрави присъстващите от името на локалната власт: „ Вие заемате особено място в нашия регион. За мен това честване е персонално прочувствено прекарване – моята майка е от Копривщица и се споделя Райна, щерка ми също е Райна. Радостно е да се докосна още веднъж до този възрожденски дух, с който съм обвързван от най-ранна възраст. Поздравявам ви и давам обещание, че ще ви оказвам помощ, доколкото мога. Развивайте традициите, те ни възпитават и ни дават по-светло бъдеще – на респект към корените “.



Дълбоко разчувствуван, Боян Ангелов – роден в Панагюрище, на 100 метра от къщата на Райна Княгиня, прочете стихотворението си „ Райна Княгиня “. В словото си той посочи: „ Ние сме се събрали за този празник, с цел да честваме името на безсмъртната Райна Княгиня. Само преди няколко години беше възобновено Благотворително сдружение „ Оборище “ –1884 година, учредено в миналото от нея “. Той приказва за приноса на Нешо Бончев и Марин Дринов за оповестяване на жестокото потушаване на Априлското въстание: „ От техните преводи и изявления светът схваща за драмата на българския народ. Освен Райна Княгиня, огромни заслуги за Априлското въстание има Павел Бобеков – основен преподавател в панагюрското учебно заведение, ръководител на локалния революционен комитет и  председател на Привременното 10-дневно държавно управление по време на въстанието “.  

Асен Дипчев подари свои книги на шефа госпожа Георгиева и благодари на децата за спектакъла, като им пожела да носят почтено името „ българи “. Той прочете своето стихотворение „ Време и величие “, отдадено на панагюрци. Той описа, че с помощта на реставрацията, осъществена от Столична община през последните няколко години, в скоро време ще бъде открит музей на Райна Княгиня в София – в къщата, в която тя е живяла при започване на 20. век. Г-жа Георгиева даде обещание, че учениците от 37 СУ ще бъдат първите, които ще посетят музея на Райна Княгиня.

Анжела Димчева подчертава на партньорството сред Съюза на българските писатели и 37 СУ през последните две години.

На 27 март 2023 година Съюз на българските писатели избра точно това елитно столично учебно заведение за включване в самодейността „ Ден на европейските създатели “, извършена в стотици учебни заведения в Европа по концепция и под патронажа на Мария Габриел. Тогава Боян Ангелов показа две свои книги пред учениците и беседва с тях за националната еднаквост, която се пази посредством езика и литературата. През тази година Съюз на българските писатели още веднъж ще включи 37 СУ в своята стратегия за отбелязване на „ Деня на европейските създатели “, който към този момент е обявен от Европейска комисия за 25 март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР