През тази седмица времето ще се затопля. Въздушната маса над

...
През тази седмица времето ще се затопля. Въздушната маса над
Коментари Харесай

Метео Балканс: Пълен обрат с времето

През тази седмица времето ще се затопля. Въздушната маса над Балканите през идващите пет дни последователно ще се стабилизира. По-чувствително повишаване на температурите чакаме към края на седмицата, когато полуостровът последователно ще бъде обзет от транспорт на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка, само че и атмосферата тогава ще се дестабилизира, сочи прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans за идната седмица.

В първите три дни от новата седмица оптималните температури ще останат към климатичната норма за септември, само че минималните ще се намалят и в котловините от Западна България ще са по-ниски за интервала и в обособени региони ще са под 13°С. Ще има условия за мъгли в утринните часове в низините и към речните басейни.

През нощта против понеделник над по-голямата част от страната преобладаше ясно и безшумно време. Повече облаци чакаме над крайните  южни региони и на обособени места ще превали и прегърми. След среднощ облачността и там ще се раздра и ще понижава.

В Дунавската низина и към речните басейни ще се образуват мъгли. Ще се задържи хладно за началото на септември. Най-ниски ще са температурите в котловинните полета от Западна и Централна България – до 13°-15°С, а над останалата част стойностите ще са сред 15°С - 18°С. Вятърът към среднощ ще стихне.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще се задържи с раздрана облачност. Следобед над планинските региони от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на изолирали места ще превали слаб дъжд. Над останалата част от страната времето ще се задържи без превалявания.Максималните температури ще се намалят и ще бъдат сред 20-25°С, малко по-високи в Югозападна България – до 25-26°С. Вятърът ще е слаб от североизток.

Денят по Черноморието ще стартира с понижена видимост и  със слаби ръмежи. През деня ще е най-вече слънчево. Температурите ще са сред 22-24°С, на морската вода - към 23°-24°. Ще духа слаб североизточен вятър. Вълнението на морето ще е 1-3 бала.

През нощта против понеделник от запад облачността последователно ще се усилва и тук-там до среднощ е допустимо да превали и прегърми в София. През деня ще доминира слънчево време, с краткотрайни нараствания на облачността в следобедните часове. Минималните температури ще са един от най-ниските в България – сред 13-14°С, а оптималните – до 22°С.

В планините остава хладно, с ниски температури в утринните часове. През деня ще остане със забележителна облачност. Следобед ще се появят и купести облаци и тук-там в Рило-Родопският масив ще превали слаб дъжд. Ще духа сдържан вятър от североизток, а по високите елементи - до мощен северен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е към 15°, на 2000 метра - към 9°.

През нощта против понеделник приближаващо атмосферно разстройване ще дестабилизира въздушната маса над Гърция. Главно в следобедните часове в планинските региони и Гърция ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни превалявания. Повишава се рискът и от местни наводнения. Именно за тези региони е публикуван оранжев код за рисково време.

Над останалата част от полуострова ще е най-вече слънчево, само че ще се задържи хладно за септември.

Синоптиците от Meteo Balkans издадоха карта с предизвестия за рисково време, годни за понеделник. (Забележка: рисковите феномени ще са през нощта против понеделник  и в следобедните часове. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).

През идващите три дни въздушната маса над страната ще остане устойчива. Времето ще е с раздрана облачност, само че мъгливо в утринните часове. Вятърът от изток ще отслабне. Временни нараствания на облачността чакаме след обяд над планинските региони в Западна и Централна България и на обособени места ще превали слаб дъжд. Дневните температури ще се покачват, само че ще останат по-ниски за интервала. Очакваните минимални градуси ще са сред 12-14°С, а оптимални ще са сред 24-26°С.

Балканският полуостров последователно ще бъде обзет от транспорт на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. Очакваме сензитивно покачване на температурите и на доста места ще надминат 30 °С. Вятърът ще се обърне от югозапад и ще отслабне. Очакваме и повече слънчеви часове. Максималните температури за четвъртък  и петък ще са сред 28-33°С.

В петък облачността ще е най-вече междинна и висока, само че до края на деня и към вечерта над повече региони в Западна България ще се развие и купеста-дъждовна и ще паднат проливни превалявания.

През уикенда чакаме прекосяването на серия от атмосферни разстройства. Температурите на всички места ще се намалят ще са под 25°С. Валежите ще са типични есенни, като те ще умерени по активност. Висока е вероятността и от гръмотевични стихии. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР