През тази седмица трябва да има предложение за актуализация на

...
През тази седмица трябва да има предложение за актуализация на
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Ще заемем милиарди дълг, нали искате да харчите

През тази седмица би трябвало да има предложение за актуализация на бюджета и страната ще поеме нов външен дълъг от най-малко 1 милиарда лева Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. На въпрос тъкмо какъв брой ще бъде новият дълг, той отговори: " милиарди, нали желаете да харчите ". " Ще предложа един първичен вид за актуализация на бюджета, обвързван с опцията за обезпечаване на повече финансиране за българския бюджет, разбирайте вдишване на дълг ", сподели Горанов и добави, че задачата е да има подготвеност, когато пазарите разрешат това да стане.

От началото на годината страната е взела заем от вътрешния пазар за 800 млн. лева, като за 6 април се възнамерява още един аукцион, след който, в случай че е сполучлив, заемът ще се усили до 1 милиарда лева, а в утвърждения в края на предходната година бюджет 2020 е заложен дълг до 2,2 милиарда лева

Актуализацията на бюджета, поради поправената мярката 60/40, беше импортирана през вчерашния ден вечерта за утвърждение от Министерския съвет. Оптимистичният вид е, че тя ще коства към 1-1,5 милиарда лева Внасянето в Народното събрание може да стане през днешния ден и идната седмица да бъде гласувана, посочи финансовият министър Горанов. След това решението се изпраща за утвърждение в Европейската комисия, тъй като това е държавна помощ.

Настояваме за актуализация на бюджета от повече от десетина дни, напони водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с учените. Тя разяснява, че най-сетне и ръководещите са узрели, че бъдещите разноски за битка с ковид би трябвало да минат през решение на Народно събрание. Дали ще подкрепим измененията зависи от това какви параметри на актуализацията ще показа държавното управление, посочи Нинова. Тя сподели, че е схванала от медиите за желанието на кабинета да тегли нов заем. Не се прави по този начин, идва се в Народното събрание и този въпрос се разисква там, съобщи Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР