През тази седмица ще имаме възможност да видим падащи звезди

...
През тази седмица ще имаме възможност да видим падащи звезди
Коментари Харесай

Намислете си желание! Очаква ни поток от падащи звезди

През тази седмица ще имаме опция да забележим падащи звезди от метеоритния поток Леониди. Небесният феномен ще може да се види още от понеделник - 13 ноември, а пикът ще е на 17 ноември.

В множеството случаи Леонидите са слаб метеоритен поток, само че съгласно физика Пенчо Маркишки тази година може да чакаме повече падащи звезди. Най-многобройни ще са на 17 ноември, като звездното събитие ще стартира от 18.30 часа.

Потокът ще е деен до края на месец ноември, само че в идната седмица ще може да забележим сред 10 и 15 метеора на час. За последно Леонидите бяха толкоз дейни през 2001 и 2002 година.

Падащите звезди, които ще забележим на небосклона, са частици от кометата Темпъл-Тътл, а радианът им е съзвездието Лъв, откъдето произлиза и наименованието им.

 Леониди

Леонидите са най-бързите метеори – те навлизат в земната атмосфера със скорост от 71 километра в час.

Ако желаете да се насладите на ясна панорама, отдалечете се от градските светлини, като най-ясно ще се виждат на 17, 18 и 19 ноември, тъй като тогава Луната навлиза във фаза на Новолуние и няма да пречи със светлината си.

Природният феномен ще може да се види най-добре при зазоряване – сред 5.30 и 6 часа сутринта, като би трябвало да гледате в източната посока на небосклона.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР