През тази седмица се случиха няколко събития, които насочиха вниманието

...
През тази седмица се случиха няколко събития, които насочиха вниманието
Коментари Харесай

Публичните предприятия – рекордни загуби и нов закон

През тази седмица се случиха няколко събития, които насочиха вниманието към държавните предприятия. Едната огромна вест е, че държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " регистрира голяма загуба от 332 млн. лева, а общо задълженията на предприятието към този момент доближават 864 млн. лева Тук следва да отбележим, че загубата значително се дължи на непрекъснато възходящите разноски за въглеродни излъчвания, които през 2018 година са коствали на компанията 363 млн. лева

Огромната загуба на държавното дружество през последните години се финансира главно със заеми от БЕХ, включително за закупуване на недостигащите въглеродни излъчвания за 2018 година Очакванията са, че БЕХ ще се опита да конвертира огромна част от заемите към държавното сдружение в капитал, като по този метод се избегне изпадането в неплатежоспособност – не е ясно по какъв начин тази интервенция ще отговори на европейските правила. Това единствено по себе си обаче няма да усъвършенства положението на държавното сдружение, изключително в средата на растящи " зелени " разноски за въглеродни излъчвания.

Другата огромна вест е, че най-сетне бяха отворени офертите за концесията на летище " София ", които демонстрират сериозен интерес от непознатите вложители. Водещата оферта е за годишно концесионно заплащане в размер на 32.8 млн. евро, което за цялостния интервал от 35 години би означавало заплащания в общ размер от най-малко 2.2 милиарда лева Към тези средства се прибавят и вложения (основното е нов терминал), които още веднъж по тази оферта биха били в размер на 900 млн. евро за целия интервал. Всички подадени предложения плануват и предплатено заплащане от 550 млн. лева към страната, които ще отидат за погашение на задълженията на БДЖ и нови влакове. Тази автоматизирана обязаност на концесията на летището с покриването на задълженията на държавната железница е много " новаторска " и също не е ясно по какъв начин ще отговори на европейските правила за държавна помощ.

Тези две вести – рекордна загуба на държавна енергийна компания и рекордна концесия, която да размени държавния оператор на летището в София, идват в седмицата в която беше оповестен планът на напълно нов Закон за обществените предприятия. Проектът е оповестен на Портала за публични съвещания, като означаваме, че от страницата към този момент е отстранена цялостната предварителната оценка на въздействието по незнайни аргументи (самата оценка може да е предмет на обособена рецензия и демонстрира по какъв начин не би трябвало да се прави такава).

Предложеният нов закон, който да уреди ръководството на държавните предприятия, е резултат от поетите задължения на страната за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и надлежно най-вероятно ще бъде бързо придвижен през Народното събрание (преди лятото). Важно е да отбележим, че новият закон следва Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за корпоративно ръководство на държавните предприятия и е направен с дейното присъединяване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР