През тази година скандали имаше и в политическия, и в

...
През тази година скандали имаше и в политическия, и в
Коментари Харесай

Скандалите, които белязаха България през 2022


През тази година кавги имаше и в политическия, и в публичния свят в България. Кои оставиха най-голяма диря, обобщава Георги Лозанов.

Само някои кавги, несъмнено, които имат функционалността на светкавици - осветяват скритите претекстове и същинските цели на участниците в тях.

Две изгубени исторически очаквания

След  например вече никой естествен човек не може да храни илюзии за него, без значение от опитите на съветската агитация да фалшифицира картината на войната.

Нищо по-скандално не се бе случвало в Европа от десетилетия. Рухнаха две исторически очаквания, върху които в новото време се крепеше възприятието за ред и благовъзпитание на Стария континент. Първата е, че след Втората международна война в Европа повече няма да се водят завоевателни войни. Втората е, че руският режим се е отдръпнал спокойно и безшумно и Русия ще се причисли към демократичния свят.

От 24 февруари привикваме, че поуките от Втората международна война са забравени, а Горбачов, Тачър и Рейгън са съумели единствено да отсрочат кървавия реванш на някогашните комунисти и техните секрети служби. За милиони европейци историческият скандал, провокиран от, стана ежедневие и обичай и краят му не се вижда…

Неутралитетът и " войнолюбците "

На локална почва най-радикалният жест против агресора беше решението на държавното управление на Политическа партия да изгони като шпиони 70 дипломати и чиновници на Руското посолство в София. Но реакцията не беше подбудена единствено от войната в, а и от хибридната война, която паралелно води в България, с цел да накара страната ни, нищо че е член на НАТО и, да заеме неутрална позиция.

Президентът Радев дефинира подкрепящите изпращането на военна помощ за Украйна като " войнолюбци ".

В този смисъл жестът на Политическа партия беше и идентификационен - да се разграничат от президента, припознаван като техен политически татко, който се прояви като корав покровител на " неутралната " позиция.

Само като скандална може да се дефинира и квалификацията " войнолюбци ", която Радев даде на внушителното болшинство в Народно събрание, гласувало за военна помощ за Украйна. По неговата логичност. Така най-големият миролюбец в българската политика ще се окаже от " Възраждане ", следван от от Българска социалистическа партия, която в тази ситуация се направи на " по̀ католик от папата " и освен взе на въоръжение от президента мантрата за войнолюбците, само че и го упрекна, че не е сложил несъгласие върху помощта за Украйна. Имаш възприятието, че гледаш софийска режисура, която се играе за московска аудитория. Както, прочее, става още от 9 септември 1944 година.
Редакцията предлага
Износ на цензура

Огласената заповед на управляващите в Москва за издирването на българския публицист Христо Грозев търси най-малко два резултата - отмъщение за следствията му на незаконните дейности на съветските секрети служби във Англия, Германия, България… и експорт на цензура. Едва ли в Кремъл с днешна дата са се загрижили за вредите, които проверяващата публицистика нанася върху интернационалния им имидж, защото той от дълго време е рухнал. По-скоро тайните служби на правилото на мафиотската вендета желаят да покажат, че.

От началото на войната насам в Русия обществените отзиви, които влизат в несъгласие с държавната агитация, са глобени по закон. Преследването на Грозев би трябвало да подскаже, че това се отнася и за непознатите жители. Мишената на заплашителното обръщение са.

Бомби със закъснител, арести и любовни кавги

Във вътрешнополитически проект най-големият скандал през годината бе свалянето на държавното управление на от личните им съдружни сътрудници от, което върна публичния часовник с две години обратно - във времето преди митингите от 2020 година. Така стана пределно ясно, че. Както и че водачите на Политическа партия не са подготвени да упражняват властта в страната, което на собствен ред водеше до кавги.

В подобен, и то прекомерно гръмък, се трансформира карцерът на, който беше изобличаван като поддръжник на корупционния модел на ръководство в страната.  и беше принудена повтаря към този момент известното от медийни публикации. За да се стигне до парадокса очевидец против някогашния министър-председател да стане актуалният, което от единствено себе си подмени правния проблем с политически и стартира да подвига рейтинга на.

След като водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беше задържан през тази пролет, партията съумя да завоюва предварителните парламентарни избори през октомври.

Цялата тази история по нещо печално подсещаше взривяването на Мавзолея, който след гърмежа си стоеше на мястото.

Неумението да влезе в политическа роля пролича и от любовния скандал, в който беше въвлечен . Избягването на тематиката с обяснението, че е жълта, не работи, тъй като прагът на персонална цялост на заелия върховен държавен пост по изискване е невисок и персоналният му живот е част от обществения му облик (от скандала с президента Клинтън и Моника Люински в Съединени американски щати даже доларът беше паднал).

Но значимото не е какво тъкмо се е случило в персонален проект сред министър-председателя и шефката на кабинета му. Ако нищо не се е случило, обстановката е още по-нелепа. Защото значимото е,, които дават самун на зложелателите ти и карат последователите ти да се усещат неудобно.

Скандалите " зад кулисите "

В края на годината се разшумя и различен персонален скандал, този път надалеч от политиката. След дълго безмълвие. Показа и фотоси на посиненото си лице. Обвиненията ѝ имаха капацитет да предизвикат български вид на придвижването #MeToo и други дами да кажат обществено: " Аз също "  съм била обект на принуждение. Защото у нас то за жалост е необятно публикувано зад стените на дома. Нещо повече: в необятни среди се приема за обикновено мъжът да бие дамата и публичното мнение е склонно да застава на негова страна.

Георги Лозанов

Но работата е там, че откакто Диана Димитрова е решила да се изправи против стандартите и да проговори, трябваше да го направи ясно и без недомлъвки. Иначе остава смътното чувство за поделена виновност, което в последна сметка подхранва мачистките настроения.

И още един скандал в артистичните кръгове - зад кулисите на Народния спектакъл. Там някои от известните имена, въпреки и не напълно съответно и навреме, реагираха против назначението за пиар на театъра на добре позната измежду публицистите партийна пиарка, която освен това продължава обществено да се явява с партийния си водач. Режисьори и артисти евентуално са се почувствали употребявани в комплицирана хватка за избелване на облика на партията. 

Събитията в Народния спектакъл са детайл от една по-обхватна тактика за реабилитация на така наречените партии на статуквото с фигури отвън политиката. най-отдавна и най-ловко играе тази игра.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР